Kemi

Opløslighed

19. december 2021 af Lise123Lise - Niveau: A-niveau

Hvordan beregner jeg opløsligheden (i gram/liter) af AgCl i rent vand?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. december 2021 af mathon

Begynd med at beregne
den molære opløselighed:

                                              \small \begin{array}{lllllll} \textup{opl\o seligheds-}\\ \textup{produktet:}\\&& \left [ Ag^+ \right ]\cdot \left [ Cl^- \right ]=1.6\cdot 10^{-10}\;M^2 \end{array}

Kaldes den molære
opløselighed for s,
har du:
                                              \small \begin{array}{lllllll} && AgCl\,_{\textit{(s)}}\;\longrightarrow\;Ag^+\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Cl^-\,_{\textit{(aq)}} \\\\ \textup{beregning af mol\ae r opl\o selighed:}\\\\&& s\cdot s=1.6\cdot 10^{-10}\;M^2\\\\&&s=\sqrt{1.6\cdot 10^{-10}\;M^2}=1.2649\cdot 10^{-5}\;\frac{mol}{L}\\\\ \textup{opl\o selighed i g/L:}&&s\cdot \left ( 143.32\;\frac{g}{mol} \right )\\\\&& \left ( 1.2649\cdot 10^{-5}\;\frac{mol}{L} \right )\cdot \left ( 143.32\;\frac{g}{mol} \right )=\\\\&& 0.001813\;\frac{g}{L}=1.813\;\frac{mg}{L}=0.1813\;\frac{mg}{100 \; mL}=\\\\&&&\! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! 181.3\;\frac{\mu g}{100\;mL} \end{array}


Svar #2
19. december 2021 af Lise123Lise

hvordan finder man 1.6*10-10 M2? er det noget man slåt op et sted?


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. december 2021 af mathon

Ja!


Svar #4
19. december 2021 af Lise123Lise

Hvis man nu skal gøre det samme bare med 0,025 M BaCl2 skal jeg så trække 0,025 fra 1,6*10-10 M2, men så ellers bare gøre det samme?


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. december 2021 af mathon

BaCl2 er let opløseligt:
                                         30g BaCl2 pr. 100 mL vand ved 20°C.


Svar #6
19. december 2021 af Lise123Lise

Skal jeg så lægge 0,025 M til opløsligheden for AgCl...?


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. december 2021 af mathon

Nej.
             Der er lige en forståelse, som sagtens kan blive mere sikker.


Svar #8
19. december 2021 af Lise123Lise

forstår det ikke helt....


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. december 2021 af mathon

Let opløselig betyder blandbar med vand i næsten alle forhold.
Selvfølgelig er der en øvre grænse for, hvor meget en given vandmængde kan indeholde, hvilket kan slås op.
 


Svar #10
19. december 2021 af Lise123Lise

Skal jeg så slå opløsligheden for BaCl2 op? men forstår stadig ikke helt hvad jeg skal gøre med 0,025 M af det


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. december 2021 af mathon

Bæmærk
                   forskellen på opløselighed (i en mættet opløsning) og mængden af opløst stof.


Svar #12
19. december 2021 af Lise123Lise

kan der så opløses 0,025 M BaCl i vand....?


Svar #13
19. december 2021 af Lise123Lise

skal jeg så sige

(0,025)(\sqrt{1.6*10^{-10}})?


Svar #14
19. december 2021 af Lise123Lise

altså skal man sige

((0.025)*(\sqrt{1.6*10^{-10}}))*(143,32+208,23)=1,11*10^{-4}


Brugbart svar (0)

Svar #15
20. december 2021 af mathon

#13 og #14 er forkerte.

        kan der så opløses 0,025 M BaCl i vand....?   giver ingen mening.

men
        kan der så opløses 0,025 mol BaCl2 i vand      Det afhænger af vandmængden:

        • hvis vandmængden er større end eller lig med 17.4 mL, kan der opløses 0.025 mol BaCl2
        • hvis vandmængden er mindre end 17.4 mL, kan der ikke opløses 0.025 mol BaCl2

                 


Svar #16
20. december 2021 af Lise123Lise

forstår altså stadig ikke hvordan man skal udregne det....


Brugbart svar (0)

Svar #17
20. december 2021 af mathon

BaCl2 er let opløseligt:

       30g BaCl2 pr. 100 mL vand ved 20°C = (30 g) / (208.23 g/mol) = 0.144 mol BaCl2 pr. 100 mL vand ved 20°C

       Krævet vandmængde for at opløse 0,025 mol BaCl2:
                                                                                                \small V=\tfrac{0.025\;mol}{0.144\;\frac{mol}{100\;mL}}=17.4\;mL \textup{ vand}


Svar #18
20. december 2021 af Lise123Lise

men jeg skal finde opløsligheden af det ift til AgCl?


Brugbart svar (0)

Svar #19
24. december 2021 af mathon

            \small \small \begin{array}{lllllll} \textup{ift.} = &\textup{i forhold til}& \textup{dvs udtrykt som et forhold}\\\\ &\textup{opl\o selighed i}\\& \textup{100 mL vand af:}\\&& BaCl_2=30\;g\\&& AgCl=0.1813\cdot 10^{-3}\;g\\\\&\textup{Forhold:}& \frac{30}{0.1813\cdot 10^{-3}}=165\,472 \end{array}


Skriv et svar til: Opløslighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.