Kemi

PROTONERTE?? HEPTAN OG AMTHON

27. december 2021 af yyyyyyyyyyyy - Niveau: 10. klasse

jeg skal aftemme ved ph 1 7 og 9 af cystein der har pks på 9, men er den så ikke protoneret ved både ph 1 og 7?, jeg forsåt ikke hvor + kommer fra, samt hvorfor de deprotonoerer to ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. december 2021 af Heptan

pKs 9 er for SH. De andre funktionelle grupper har andre pKs-værdier.


Svar #2
27. december 2021 af yyyyyyyyyyyy

hvordan skal jeg kunne finde det? i en tabel msåke?


Svar #3
27. december 2021 af yyyyyyyyyyyy

vent så alle pks værdier for aminosyrer er SH?


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. december 2021 af Heptan

#2 Ja

#3 Nej pKs-værdierne er for sidekæden (den der peger nedad på tegningerne). For cystein er sidekæden CH2-SH.

På din tabel kan du se at pKs for H3N- er 9. Og for -CO2H er pKs = 2 (generelt for alle aminosyrer)


Svar #5
27. december 2021 af yyyyyyyyyyyy

Ohh tusinde tak det havde jeg ellers slet ikke vidst. Vi er enig som at når pns er større end ph så er den fuld proponeret, altså give rikke noget væk, men så forstår jeg ikke hvorfor h3o får et +, kan den ikke bare forblive på sin udladede form?

Brugbart svar (0)

Svar #6
27. december 2021 af Heptan

Hvis du mener "fuld protoneret" som 100% så nej. Der er bare mere end 50%. Når pH = pKs, så er der 50% syre og 50% base. Når pKs er større end pH så er der fx 51% syre og 49% base.


Svar #7
27. december 2021 af yyyyyyyyyyyy

OKay, men hvad har det med detd er ekstra plus at gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. december 2021 af Heptan

Når H2O modtager en hydron H+ fra en syre (fx CH2-SH), så får man H3O+ og en base CH2-S-.


Svar #9
27. december 2021 af yyyyyyyyyyyy

Så hver gang Pks > Ph så vil den modtage, og når ph=pks, så forbliver den H2o?


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. december 2021 af Heptan

Nej ikke nødvendigvis, for der er ikke rigtig sammenhæng mellem pKs for CH2-SH og tilstanden for H2O


Svar #11
27. december 2021 af yyyyyyyyyyyy

Nej, emner da H2O har en psk på 9, og da den er større end både 1 og 7, så vil den have + ? og når den er mindre end 12, så mister den et H?


Brugbart svar (0)

Svar #12
27. december 2021 af Heptan

H2O har en pKs på 14. Jeg tror du mener CH2-SH, som har pKs = 9


Svar #13
27. december 2021 af yyyyyyyyyyyy

Der i tabellen sstår der H3O, ups ikke h20


Svar #14
27. december 2021 af yyyyyyyyyyyy

Står der H3N eller H2N i opgaven? Og hvis det er H3N, jamen så er det jo ikke H3O som stod i toppen af tabellen, der som du siger? Nu er jeg endnu mere forvirrte


Brugbart svar (0)

Svar #15
27. december 2021 af Heptan

Der er ikke noget H3O i tabellen


Svar #16
27. december 2021 af yyyyyyyyyyyy

Nej H3N-CH-, men hvorfor bliver H2O så protoneret i besvarlesne?


Brugbart svar (0)

Svar #17
27. december 2021 af Heptan

Der er ikke noget H2O i besvarelsen, tror du mener H2N-. pKs for den er 9 i følge tabellen. Så da pKs er større end pH, så er den protoneret.


Svar #18
27. december 2021 af yyyyyyyyyyyy

Ups, tror jeg så forkert

Skriv et svar til: PROTONERTE?? HEPTAN OG AMTHON

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.