Kemi

Oxidation

02. januar 2022 af Lise123Lise - Niveau: A-niveau

Beregn E° ved 25°C for reaktionen

3Mn^{2+}(aq)+2MnO_4^{-}(aq)+2H_2O\rightarrow 5MnO_2(s)+4H^+(aq)

Kan ikke finde ud af at skrive den halve reaktion

Mn2+: +2 ---> 0 (reduktion)
MnO4: -1 ---> 0 (oxidartion)
H2O: 0 ---> +1 (oxidation)

Skal man så skrive

Mn2+ + 2e- + 2MnO4- ---> 5MnO2 + 2e-....... ?
 


Svar #1
02. januar 2022 af Lise123Lise

har meget brug for hjælp, kan nemlig ikke komme videre ):


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. januar 2022 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textup{Da }Mn\textup{ dismuteres}\\ \textup{begyndes:}\\ \qquad \qquad \qquad \overset{\mathbf{{\color{Red} +2}}}{Mn}{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Blue} +7}}}{Mn}{^*}{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;\overset{\mathbf{{\color{Red} +4}}}{Mn}O_2\,_{\textit{(s)}}\:+\;\;\overset{\mathbf{{\color{Blue} +4}}}{Mn}{^*}O_2\,_{\textit{(s)}}\end{array}

\small \begin{array}{cccc} \textbf{atom}&\textbf{op}&\textbf{ned}&\textbf{antal}\\ Mn&2&&3\\ Mn^*&&3&2 \end{array}

\small \begin{array}{lllll} \textbf{afstemning af op- og nedgange:} \end{array}

\small 3\,Mn^{2+}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;3\;MnO_2\,_{\textit{(s)}}\;+\;2\;MnO_2\,_{\textit{(s)}}

\small \textbf{nu beh\o ves stjernemarkeringen ikke l\ae ngere:}

\small 3\,Mn^{2+}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;5\;MnO_2\,_{\textit{(s)}}

\small \textbf{afstemning af ladning:}

\small 3\,Mn^{2+}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;4\,OH^-\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;5\;MnO_2\,_{\textit{(s)}}

\small \textbf{afstemning af hydrogen:}

\small 3\,Mn^{2+}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;4\,OH^-\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;5\;MnO_2\,_{\textit{(s)}}\;+\;2\,H_2O\,_{\textit{(l)}}

\small \textbf{oxygen stemmer.}


Svar #3
02. januar 2022 af Lise123Lise

tror jeg sal gøre det ligesom billedet jeg har vedhæftet, men kan ikke finde ud af det

hvor reaktionen er 2Fe^{3+^{}}(aq)+2I^-(aq)\rightarrow 2Fe^{2+}(aq)+I_2(s)


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. januar 2022 af mathon

         \small \begin{array}{lllllll} \textbf{oxidation:}&Mn^{2+}\;+\;O_2\;-2\,e^-\;\longrightarrow \;MnO_2 \end{array}


Svar #5
02. januar 2022 af Lise123Lise

hvorfor O2? og hvorfor 2e- og ikke 4e- eller noget andet? og skal man ikke bruge h2o til noget?


Svar #6
02. januar 2022 af Lise123Lise

forstår det ikke...


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. januar 2022 af mathon

Redoxreaktionen foregår åbenbart - i modsætning til hvad jeg troede - i neutralt miljø.

   \small \small 3\,Mn^{2+}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\, H_2O\,_{\textit{(l)}}\;\longrightarrow \;5\;MnO_2\,_{\textit{(s)}}\;+\;4\,H^+\,_{\textit{(aq)}}


Svar #8
02. januar 2022 af Lise123Lise

Tror jeg skal bruge samme fremgangsmåde som det jeg vedhæftede, men kan ikke rigtig finde ud af hvordan jeg skal skrive det op ligesom de har gjort det


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. januar 2022 af mathon

Det kan du ikke, da opskrivning med halvreaktioner kræver to redox-par.


Svar #10
02. januar 2022 af Lise123Lise

men hvordan skal jeg så bestemme E°?


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. januar 2022 af mathon

Opslag:
                     
\small \begin{array}{llllllll} \textbf{oxidation:}&3\,Mn^{2+}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;6\,H_2O\,_{\textit{(l)}}\,\rightleftharpoons \;3\,MnO_2\,_{\textit{(s)}}\;+\;12\,H^+\,_{\textit{(aq)}}\;+\;6\,e^-\\\\\textbf{reduktion:}&2\;Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;8\,H_2O\,_{\textit{(l)}}\;+\;6\,e^-\;\rightleftharpoons \;2\,MnO_2\,_{\textit{(s)}}\;+\;4\,H_2O\,_{\textit{(l)}} \end{array}


Svar #12
03. januar 2022 af Lise123Lise

hvorfor skal der være så mange H2O?


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. januar 2022 af mathon

Korrektion:

                     \small \small \begin{array}{llllllll} \textbf{oxidation:}&3\,Mn^{2+}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;6\,H_2O\,_{\textit{(l)}}\,\rightleftharpoons \;3\,MnO_2\,_{\textit{(s)}}\;+\;12\,H^+\,_{\textit{(aq)}}\;+\;6\,e^-\\\\\textbf{reduktion:}&2\;Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;4\,H_2O\,_{\textit{(l)}}\;+\;6\,e^-\;\rightleftharpoons \;2\,MnO_2\,_{\textit{(s)}}\;+\;8\,OH^-\,_{\textit{(l)}} \end{array}


Svar #14
03. januar 2022 af Lise123Lise

men hvorfor skal der være 6H2O og ikke bare 2H2O?


Brugbart svar (0)

Svar #15
03. januar 2022 af mathon

\small \small \begin{array}{lllllll} \textbf{Reaktionsaddition:}\\\\ \qquad \qquad 3\,Mn^{2+}\,_{\textit{(aq)}}+2\,Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;10\,H_2O\,_{\textit{(l)}}\;+\;6\,e^-\;\rightleftharpoons \;5\,MnO_2\,_{\textit{(s)}}\;+\;4\,H^+\,_{\textit{(aq)}}\;+\;8\,H_2O\,_{\textit{(l)}}\;+\;6\,e^-\\\\ \textbf{Nettoreaktion:}\\\\ \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad 3\,Mn^{2+}\,_{\textit{(aq)}}+2\,Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,H_2O\,_{\textit{(l)}}\;\rightleftharpoons \;5\,MnO_2\,_{\textit{(s)}}\;+\;4\,H^+\,_{\textit{(aq)}} \end{array}


Svar #16
03. januar 2022 af Lise123Lise

forsår bare ikke hvorfor det ikke bare er 2H2O


Skriv et svar til: Oxidation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.