Matematik

Ligninger ud fra et koordinatetsystem?

06. januar 2022 af jess12 - Niveau: 9. klasse

Hej

Er der nogle som man kan hjælpe mig med at forstå hvordan ma skriver en ligning ud fra en graf på et kooordinatsustem?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. januar 2022 af JonasDD

Kan du komme med et eksempel på en graf?


Svar #2
06. januar 2022 af jess12

Dette:

Vedhæftet fil:Koordinatsystem.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. januar 2022 af JonasDD

Jeg kan ikke forklare det bedre end det står i den grønne boks på side 4 nederst 

Først kigge man hvor det skærer y-aksen altså den lodrette linje

Bagefter tæller man hvor meget linjen stiger. Du vælger et punkt på linjen og tæller udfra det, når du går en til højre se du hvor meget op eller ned det går. Hvis det går op er det positiv. Hvis det går ned er det negativ.

F.eks. på side 6 linje d

Der skærer den i -4 på y-aksen

Så går vi en ud og kan se det er en halv. Og det går op.

det giver y=0,5x-4


Svar #4
06. januar 2022 af jess12

Okay, men hvordan går den så under denne ligning: y = ax+b


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. januar 2022 af JonasDD

0,5 er a og -4 er b


Svar #6
06. januar 2022 af jess12

Hvordan finder jeg ud af hvor jeg skal gå en ud og så op?


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. januar 2022 af JonasDD

Du vælger bare et punkt på linjen, det er oplagt at gøre det der hvor den skærer


Svar #8
06. januar 2022 af jess12

Men den skærer på to områder?


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. januar 2022 af JonasDD

Går udfra du mener x-aksen og y-aksen. Det er ligemeget hvor du går det, bare det er på linjen 


Svar #10
06. januar 2022 af jess12

Okay tak for hælpen. Det giver meget mere mening nu.

Hav en god dag!


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. januar 2022 af JonasDD

Det var så lidt, håber det kan hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. januar 2022 af Quarr

a=Δy/Δx

- - -

Ja

 


Svar #13
06. januar 2022 af jess12

Hvad mener du med det?


Brugbart svar (0)

Svar #14
06. januar 2022 af Quarr

Hvis du har et punkt P (x1,y1) og et andet punkt M (x2,y2)

Hældningen (a) for den rette linje er givet ved:

a=\frac{y_2-y_1}{x_2-x_1}, x_2\neq x_1

Den rette linjes monotoniforhold

a>0⇒Voksende funktion

a<0⇒Aftagende funktion

a=0⇒Konstant funktion

- - -

Ja

 


Svar #15
06. januar 2022 af jess12

Jeg forstår det ikke


Skriv et svar til: Ligninger ud fra et koordinatetsystem?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.