Fysik

molekyler og forvirrende fysik

09. januar 2022 af ErDårligTilMat - Niveau: A-niveau

Afhænger smeltepunktet af antallat af kooperative basepar? Beregn dernæst smeltepunkterne for DNA, der består af hhv. udelukkende adenin-thymin basepar og udelukkende guanin-cytosin basepar.
Smeltepunktet T0 er den temperatur, hvor deltaG = 0. Skal jeg så bryge deltaG = deltaH-T*deltaS og isolerer for T, men ved ikke hvordan jeg gør med de deltaH og S som er opgivet i opgaven, da der også er andre ubekendte.
Angående beregning af smeltepunktet, skal jeg så indsætte Pa-t = 100 og Pg-c=0, men ved ikke helt hvordan jeg skal gøre det.


Et virus DNA, som består af mange tusinde basepar, har et smeltepunkt på 88°C.

Hvor mange procent guanin-cytosin basepar er der i dette DNA?
T0 = 361 K
Pa-t = 100 og Pg-c=0
Skal jeg så bare indsætte det i DeltaG=deltaH-T*deltaS....?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. januar 2022 af Heptan

1) Ja det er helt korrekt. Så kan du prøve at dividere med n på begge sider af lighedstegnet, og se om det hjælper.

2) Pa-t = 100 og Pg-c=0  ... det er forkert. pg-c er den ubekendte som du skal finde. Benyt at:

pa-t + pg-c = 100

⇔ pa-t = 100 - pg-c

Så indsætter du det på pa-t's plads og isolerer for pg-c.


Svar #2
09. januar 2022 af ErDårligTilMat

til 1) Skal jeg så indsætte 0= n*400*pa-t + n*700*pg-c - T * n*1,2*pa-t + n*1,9*pg-c 
men hvad skal jeg skrive på p'ernes pladser?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. januar 2022 af Heptan

Husk parenteser:

0= n*400*pa-t + n*700*pg-c - T * (n*1,2*pa-t + n*1,9*pg-c)

Som du skrev, så indsætter du:

Pa-t = 100 og Pg-c=0


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. januar 2022 af Heptan

Når du så har fundet T, så gør du det samme igen bagefter, men med disse p i stedet:

Pa-t = 0 og Pg-c= 100


Svar #5
09. januar 2022 af ErDårligTilMat

Kan de passe at jeg i begge får T til at være = 0 grader....?


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. januar 2022 af Heptan

Celsius?


Svar #7
09. januar 2022 af ErDårligTilMat

fandt ud af det havde isoleret T forkert


Skriv et svar til: molekyler og forvirrende fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.