Kemi

Varmekapacitet og temperatur af ethyn

11. februar 2022 af Bubbersbarnepige - Niveau: Universitet/Videregående

Hej. Jeg har fået et spørgsmål jeg simpelthen ikke kan se mig ud af. Det drejer sig om opgave c. 


Kan det passe at den samlede varmekapacitet er de to varmekapaciteter givet i opgaven lagt sammen? Eller skal jeg bruge enthalpien fra opgave b?

Og hvordan beregner jeg temperaturen?
Hverken vores lærerbog eller forelæsningslides giver nogen hints til hvordan sådan en opgave skal løses. De nævner kun ændringer i temperatur, og der skal man bruge massen af molekylerne, som jo ikke er opgivet. 
Hvordan begår man sig sådan en opgave? 
Håber nogle kan hjælpe!

 

Vedhæftet fil: Opgave C.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. februar 2022 af Heptan

Ja, men tag hensyn til koefficienterne jf. a).

Benyt at

q_p=C_p \Delta T

\Delta H=q_p

http://kemigf.ki.ku.dk/Kapitel_2_2.5_2_10.pdf


Svar #2
13. februar 2022 af Bubbersbarnepige

#1

Ja, men tag hensyn til koefficienterne jf. a).

Benyt at

q_p=C_p \Delta T

\Delta H=q_p

http://kemigf.ki.ku.dk/Kapitel_2_2.5_2_10.pdf

Jeg får enthalpien til at være -588 kJ/mol. 
\Delta HReaktion = HProdukt - HReaktant
Ganget med koeficienterne i a) som giver -588 kJ/mol. Det virker rigtigt da det jo er en exoterm reaktion. 


Hedder det så  -588 kJ/mol = 216 J/mol*k * Delta T, og så isolere DeltaT? 
Jeg får -2.7, hvilket nok er forkert, eftersom det bliver beskrevet som "meget høj flammetemperatur" haha. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. februar 2022 af Heptan

Tror du har udregnet Delta T forkert (kJ og J).

Og Cp er 108 J/mol K, fordi ethyn koefficienten er 2.

qp er defineret som varmet der tilføres systemet. Men vi vil gerne se på varmen der dannes i systemet, så vi laver et nyt symbol Q som har modsat fortegn af qp.

Q = CpΔT

d) Varmekapaciteter er temperaturafhængige.

https://chem.libretexts.org/Bookshelves/Physical_and_Theoretical_Chemistry_Textbook_Maps/Book%3A_Thermodynamics_and_Chemical_Equilibrium_(Ellgen)/11%3A_The_Third_Law_Absolute_Entropy_and_the_Gibbs_Free_Energy_of_Formation/11.01%3A_Heat_Capacity_as_a_Function_of_Temperature

Så må man vurdere, om temperaturuafhængighed er en god antagelse i dette tilfælde.


Skriv et svar til: Varmekapacitet og temperatur af ethyn

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.