Kemi

Drypstenshuler

13. februar 2022 af Omar95 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg sidder med tre opgaver som jeg har brug for hjælp til at løse (gerne med forklaring) :)

a. Afstem reaktionsskemat

CO_2 (g)+CaCO_3 (s)+H_2 O(l)\rightleftharpoons {\color{Red} 2}HCO_3^- (aq)+Ca^2^+ (aq)

b. Opskriv udtrykket for reaktionsbrøken.

K_s=\frac{[HCO_3^-]\cdot [Ca^2^+]}{[CO_2]\cdot [CaCO_3]}

c. Brug de interaktive grafer til at aflæse indholdet af CO2 i atmosfæren nu og i 1990.

Jeg har aflæst indholdet af CO2 i atmosfæren i januar 1990 og i dag.

Januar 1990: 353,86 ppm

Januar 2022: 418,19 ppm (man kan ikke se februar 2022 endnu).

d. Antag at koncentrationerne Ca2+ og HCO3- har været konstante siden 1990 og indsæt i udtrykket for Y, de værdier for CO2-indholdet, som du har aflæst i c. (der står aflæst i a, men jeg tror det er en fejl, da 2.a er afstæmning af et reaktionsskema).

e. Forklar, ved sammenligning af de to reaktionsbrøker, Y1990 og Y2022, i hvilken retning er ligevægten blevet forsudt i de mellemliggende år.

f. Brug Le Chateliers princip til at forklare hvilken betydning den øgede mængde af carbondiox i atmostfæren vil have på drypstenshuler og andre strukturer der består af calciumcarbonat.


Svar #1
13. februar 2022 af Omar95 (Slettet)

Jeg har en idé om, at opgave d er:

K_s=\frac{[HCO_3^-]\cdot [Ca^2^+]}{353,86} /og/ K_s=\frac{[HCO_3^-]\cdot [Ca^2^+]}{418,19} eller,

353,86=[HCO_3^-]\cdot [Ca^2^+] /og/ 418,19=[HCO_3^-]\cdot [Ca^2^+]

Eller er der noget jeg mangler??


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. februar 2022 af Heptan

b)

Y=\frac{[HCO_3^-]\cdot [Ca^2^+]}{p(CO_2)\cdot 1}^{}


Svar #3
13. februar 2022 af Omar95 (Slettet)

#2

b)

Y=\frac{[HCO_3^-]\cdot [Ca^2^+]}{p(CO_2)\cdot 1}^{}

... det havde jeg glemt... p(CO2) fordi det er en gas. Tak. Men hvad med opgave d)?


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. februar 2022 af Heptan

#1

Ja, men det hedder Y og ikke Ks. Og brug ppm enheden.

Bemærk at din lærer kan kræve du omregner fra ppm til bar.

e) Da stofmængdekoncentrationerne er konstante, kan vi sætte de to ligningen lig hinanden. Men først isolerer vi stofmængdekoncentrationerne:

[HCO_3^-]\cdot [Ca^{2+}]=Y_{1990}\cdot 353,86\ ppm

[HCO_3^-]\cdot [Ca^{2+}]=Y_{2022}\cdot 418,19\ ppm

Så sætter man dem lig hinanden, og sætter Y'erne på samme side. Man får en brøk der enten er større end 1 eller mindre end 1, alt efter hvilken retning "ligevægten" er forskudt.


Svar #5
13. februar 2022 af Omar95 (Slettet)

#4

#1

Ja, men det hedder Y og ikke Ks. Og brug ppm enheden.

Bemærk at din lærer kan kræve du omregner fra ppm til bar.

e) Da stofmængdekoncentrationerne er konstante, kan vi sætte de to ligningen lig hinanden. Men først isolerer vi stofmængdekoncentrationerne:

[HCO_3^-]\cdot [Ca^{2+}]=Y_{1990}\cdot 353,86\ ppm

[HCO_3^-]\cdot [Ca^{2+}]=Y_{2022}\cdot 418,19\ ppm

Så sætter man dem lig hinanden, og sætter Y'erne på samme side. Man får en brøk der enten er større end 1 eller mindre end 1, alt efter hvilken retning "ligevægten" er forskudt.

Så i opgave D) isolerer man stofmængdekoncentrationerne og så sætter man Y = 353,86 ppm og Y = 418,19 ppm?


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. februar 2022 af Heptan

Nej opgave e), og nej det kan man ikke. Sådan her:

Y_{1990}\cdot 353,86\ ppm=Y_{2022}\cdot 418,19\ ppm


Svar #7
13. februar 2022 af Omar95 (Slettet)

#6

Nej opgave e), og nej det kan man ikke. Sådan her:

Y_{1990}\cdot 353,86\ ppm=Y_{2022}\cdot 418,19\ ppm

Okay, skulle lige være sikker, fordi jeg spurgte ind til opgave d). I e) får jeg et svar som er over 1 og et andet som er under 1... Men med hensyn til opgave d ... er svaret ikke det omvendte af e)? altså hvor Y er isoleret. Det er det eneste jeg mangler. Jeg tror, at jeg kan svare på sidste spørgsmål selv :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. februar 2022 af Heptan

Men med hensyn til opgave d ... er svaret ikke det omvendte af e)? altså hvor Y er isoleret. 

Jo 


Svar #9
15. februar 2022 af Omar95 (Slettet)

#8
Men med hensyn til opgave d ... er svaret ikke det omvendte af e)? altså hvor Y er isoleret. 

Jo 

Skal til at aflevere min aflevering, og er kommet i tvivl om noget.

I opgave e) har jeg fået:

Y1990 = 1,181795*Y2022

Y2022 = 0,8461704*Y1990

Kan det passe, at der er sket en forskydning mod venste i de mellemliggende år?

I opgave f) har jeg skrevet:

Le Chateliers princip siger, ved tilførsel af et stof, forskydes ligevægten i den retning, hvor noget af det tilsatte stof forbruges igen.

Det vil sige, at der bliver dannet mere calciumbikarbonat.


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. februar 2022 af Heptan

Ja det er korrekt


Skriv et svar til: Drypstenshuler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.