Fysik

Atmosfærisk tryk på bordplade

12. marts 2022 af yusufkoylu - Niveau: B-niveau

Beregn kraften fra atmosfærisk standardtryk på en bordplade med et areal på 2 m2

Facit siger 0,2MN, men jeg kan ikke komme frem til det svar...


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. marts 2022 af mathon

\small \begin{array}{llllll}&& \textup{kraft}=\textup{tryk}\cdot \textup{areal}\\\\&& F=\left ( 101325\;\mathrm{\frac{N}{m^2}} \right )\cdot \left ( 2\;\mathrm{m^2} \right )=202650\;\textup{N}=0.202650\;\textup{MN}\approx0.2\,\textup{MN} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. marts 2022 af ringstedLC

\begin{align*} P=\frac{F}{A}\Rightarrow F &= P\cdot A \\ F_{bord} &= 101325\,\textup{Pascal}\cdot 2\,\textup{m}^2 \\ F_{bord} &= 202650\,\textup{N}\approx 0.2\cdot 10^{6}\textup{N}=0.2\,\textup{MN} \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. marts 2022 af Capion1

Er flg. betragtning korrekt?
  Forudsætningen er, at bordpladen står/ligger fuldstændig vandret.
  En hældning af bordpladen vil forårsage et mindre tryk, da arealet, hvorpå luften trykker,
  er afhængig af hældningsvinklen, men trykket pr. arealenhed er det samme.
  En plade med et meget stort areal men med en meget lille tykkelse vil, hvis pladen stilles på højkant,
  påvirkes af et meget lille tryk.
  En tung plade, som bæres lodret, synes lettere, end hvis den bæres vandret. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. marts 2022 af ringstedLC

#3

Er flg. betragtning korrekt?
  Forudsætningen er, at bordpladen står/ligger fuldstændig vandret.
..., men trykket pr. arealenhed er det samme.

Nej. En gas trykker i alle retninger.

Eksempel: En fodbold er lige "hård" på hele sin kugleflade, uanset om den presses nedefra, oppefra eller fra siden.

Tryk pr. arealenhed = kraft pr. arealenhed2. Det giver ingen mening.

#3

  En tung plade, som bæres lodret, synes lettere, end hvis den bæres vandret. 

Hvis det skulle være pga. din betragtning, så overvej lige følgende eksempel:

\begin{align*} \textup{Bordplade (kvadratisk): }side=1\,\textup{m}\;&,\;tykk.=5\,\textup{cm}\;,\;m=20\,\textup{kg} \\ F_t &= m\cdot g \\ F_t &= 20\,\textup{kg}\cdot 9.82\,\tfrac{\textup{m}}{\textup{s}^2}=196.4\,\textup{N} \\ F_{lodret\,af\,luften} &= p\cdot side\cdot tykkelse \\ &= 101325\,\textup{Pascal}\cdot 1\,\textup{m}\cdot 0.05\,\textup{m}=5066\,\textup{N} \\ F_{vandret\,af\,luften} &= p\cdot side^2 \\ &= 101325\,\textup{Pascal}\cdot \bigl(1\,\textup{m}\bigr)^2=101325\,\textup{N} \end{align*}

I begge tilfælde er tyngdekraften ubetydelig og det ville sige, at massen var ligegyldig, når pladen skulle løftes. Iøvrigt ville pladen vejet på en fjedervægt have to meget forskellige vægte.

I højden 0 m o.h. er der ca 10 ton luft over hver eneste kvadratmeter. Men heldigvis skal vi ikke "bære" rundt på dem, da lufttrykket fordeles og derved yder en modsat rettet kraft på tyngdekraften af luften.


Skriv et svar til: Atmosfærisk tryk på bordplade

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.