Matematik

Vise kontinuitet i punkt

26. marts 2022 af migmigmig22 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hvis jeg skal vise, at kvadratrodsfunktionen er kontinuert i 0, kan jeg så nøjes med at bruge det følgende argument:

|f(0+\Delta x)-f(0)|=|\sqrt{0+\Delta x}-\sqrt{0}|=|\sqrt{\Delta x}|=\sqrt{\Delta x}

Siden kvadratrod(delta x) går mod 0 for delta x gående mod 0, så er den kontinuert i 0?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. marts 2022 af AskTheAfghan

Hvorfor er √Δx → 0 for Δx → 0? Lægger du ikke mærke til, at kontinuiteten i 0 er ækvivalent med, at √x → 0 for x→ 0? For at vise, at √x er kontinuert i 0, bemærker du, at |√x - 0| = √x. Uanset valget af ε > 0, skal du finde et δ(ε) > 0 sådan at √x < ε for alle x opfyldende |x| < δ.


Svar #2
26. marts 2022 af migmigmig22 (Slettet)

Jeg blander det nok sammen med at vise generel kontinuitet, så jeg troede, man bare kunne substituere det vilkårlige x med 0. Så jeg gør altså sådan her:

|\sqrt{x}-0|=|\sqrt{x}|

Så må det vel gælde, at:

|\sqrt{x}|\leq |x-0|

Så kan jeg opstille uligheden:

|\sqrt{x}-0|=|\sqrt{x}|\leq |x-0|

Så hvis jeg vælger delta til at være lig med epsilon, er den så ikke god nok?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. marts 2022 af AskTheAfghan

Det er ikke helt korrekt, at |√x| ≤ |x|. Prøv tast fx. x = 0.5, og se hvad det giver.

Hvis der sættes δ = ε2 (hvorfor?), vil definitionen for kontinuitet blive opfyldt.


Svar #4
26. marts 2022 af migmigmig22 (Slettet)

Nå ja, fordi det gælder jo, at:

|\sqrt{x}-0|=\sqrt{x}

|x-0|=x

Så kan man jo se, at:

x<\varepsilon ^2\Rightarrow \sqrt{x}<\varepsilon

Og derfor må det gælde, at:

\forall x : |x-0|<\varepsilon ^2\Rightarrow |\sqrt{x}-0|<\varepsilon


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. marts 2022 af Anders521

#4 Lad ε > 0 og sæt δ := ε2 . Da gælder der, at |x -0| = |x| < δ = ε2 ⇔√|x| < √ε2. Det medfører, at                    |f(x) - f(0)| = |√x - √0| = |√x| = √|x| <  ε .


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. marts 2022 af SuneChr

Det er dog vigtigt at understrege, at kontinuiteten er underforstået fra højre i punktet 0.
Som også anført ovenfor har vi:
   ∀ ε > 0 :   0 < x < ε2  ⇒  |\sqrt{x}-\sqrt{0}| < ε


Skriv et svar til: Vise kontinuitet i punkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.