Kemi

Mængdeberegninger

27. marts 2022 af Camillelouisee - Niveau: B-niveau

Hej, jeg sidder med aflevering og forstår ikke et spørgsmål. 

Vi får givet disse informationer: Jern(II)oxid og carbon reagerer med hinanden efter følgende reaktionsskema: FeO (s) + C (s) -> CO (g) + Fe (s)

Der laves et forsøg, hvor der blandes 50 g FeO med 25 g C. 

med følgende spørgsmål: 

a) Lav en beregning, der viser at der ikke er ækvivalente mængder.

b) Beregn hvor mange gram CO, der teoretisk kan dannes med de beskrevne mængder.

c) Beregn massen af den mængde C, der ikke reagerer. 

Jeg har regnet a og b, men er i tvivl om c. Kan nogle hjælpe og svare på a og b for at tjekke om jeg har fået rigtige svar? :-)

Tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. marts 2022 af Sveppalyf (Slettet)

a)

n = m/M

nFeO = 50g / 71,844g/mol = 0,70 mol

nC = 25g / 12,0107g/mol = 2,1 mol

Der skulle ellers være lige mange mol af hver ifølge reaktionsligningen.

b)

Det er FeO der er den begrænsende faktor. Der reagerer altså 0,70 mol FeO samt 0,70 mol C, og der bliver dannet 0,70 mol CO og 0,70 mol Fe.

De 0,70 mol CO har massen:

m = n*M

mCO = 0,70 mol * 28,0101 g/mol = 19 g

c)

Der bliver brugt 0,70 mol C ud af de 2,1 mol der var til at starte med. Der er altså 

2,1 mol - 0,70 mol = 1,4 mol

tilbage. Dette har massen:

m = n*M

mCrest = 1,4 mol * 12,0107 g/mol = 17 g


Svar #2
27. marts 2022 af Camillelouisee

Tusind tak, det var en stor hjælp. Havde heldigvis regnet de andre rigtigt ! :D

Jeg vender nok tilbage med flere spørgsmål! 

Fortsæt god søndag.


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. marts 2022 af mathon

             \begin{array}{llllllll}\textbf{a)}\\&& \underset{0.696\;\textup{mol}}{\underset{50\;\mathrm{g}}{\underbrace{FeO\,_{\textit{(s)}}}}}\;+\;\underset{2.0815\;\textup{mol}}{\underset{25\;\mathrm{g}}{\underbrace{C\,_{\textit{(s)}}}}}\;\longrightarrow \;Fe\,_{\textit{(s)}}\;+\;CO\,_{\textit{(g)}}\\\\&\textup{reaktionsforhold:}\\&& FeO:C=1\;\textup{mol}:1\;\textup{mol} \\\\\textbf{b)}\\&\textup{teoretisk m\ae ngde }CO\textup{:}\\&&m(CO)=\left ( 0.696\;\mathrm{mol} \right )\cdot \left ( 28.01\;\mathrm{\frac{g}{mol}} \right )=19.495\;\textup{g} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. marts 2022 af mathon

             \begin{array}{llllllll} \\\\\textbf{c)}\\&\textup{ikke reagerende m\ae ngde }C\textup{:}\\&&m(C^{\textup{ ikke reagerende}})=\left ( 25\;\mathrm{g} \right )- \left ( 19.495\;\mathrm{g} \right )=5.505\;\textup{g} \end{array}


Svar #5
27. marts 2022 af Camillelouisee

Jeg ved ikke hvilket svar er rigtigt, om det mathon eller sveppalyf... o.O


Svar #6
27. marts 2022 af Camillelouisee

Her er hvad jeg troede

Vedhæftet fil:mol.png

Brugbart svar (0)

Svar #7
27. marts 2022 af Sveppalyf (Slettet)

Det er den dannede mængde CO der vejer 19,495g. Den forbrugte mængde C vejer

mC,forbrugt = 0,70mol * 12,0107g/mol = 8,4g

Den resterende mængde C er derfor

mC,rest = mC,start - mC,forbrugt = 25g - 8,4g = 17g


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. marts 2022 af mathon

#5

             #7  er rigtig.


Skriv et svar til: Mængdeberegninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.