Kemi

Mængdeberegninger

27. marts 2022 af Camillelouisee - Niveau: B-niveau

Hej! Jeg sidder med aflevering, og jeg sidder fast ved denne:

Calciumnitrat sælges til græsplænegødning under navnet kalksalpeter.

a) Opskriv formlen for ionforbindelsen calciumnitrat (kalksalpeter).

b) Hvor mange masseprocent nitrogen (N) indeholder kalksalpeter?

Man fremstiller gødningen ved at behandle calciumcarbonat (kalk) med salpetersyre (HNO3). Derved dannes kalksalpeter, kuldioxid og vand.

c) Opskriv et afstemt reaktionsskema for fremstillingen.

d) Beregn massen af HNO3, der teoretisk skal bruges til fremstilling af 10 kg kalksalpeter.

e) Beregn volumenet af den mængde kuldioxid, der afgives ved fremstillingen, når temperaturen er 480C og trykket er 1,013 bar. 

Det okay at i ikke hjælper med det hele, bare overordnet a,b og d.

Tusind tak på forhånd <3


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. marts 2022 af mathon

\begin{array}{llllll} \textbf{a)}\\&&Ca\left (NO_3 \right )_2\\\\\textbf{b)}\\&\textup{fremstilling:}\\&&CaCO_3\,_{\textit{(s)}}\;+\;2\,HNO_3\,_{\textit{(aq)}} \;\longrightarrow \; Ca\left ( NO_3 \right )_2\,_{\textit{(s)}}\;+\;CO_2\,_{\textit{(g)}}\;+\;H_2O\,_{\textit{(l)}} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. marts 2022 af mathon

\begin{array}{llllll} \\\\\textbf{c)}\\\\&&CaCO_3\,_{\textit{(s)}}\;+\;2\,HNO_3\,_{\textit{(aq)}} \;\longrightarrow \;\underset{60.9429\;\textup{mol}}{\underset{10\;\mathrm{kg}}{\underbrace{ Ca\left ( NO_3 \right )_2\,_{\textit{(s)}}}}}\;+\;CO_2\,_{\textit{(g)}}\;+\;H_2O\,_{\textit{(l)}} \\\\&\textup{reaktionsforhold:}\\&&Ca\left (NO_3 \right )_2:HNO_3=1:2\\\\&&n_{HNO_3}=2\cdot n_{Ca\left ( NO_3 \right )_2}=2\cdot \left ( 60.9429\;\textup{mol} \right )=121.886\;\textup{mol}\\\\&HNO_3\textup{-masse}\\&&m_{HNO_3}=\left ( 121.886\;\textup{mol} \right )\cdot \left ( 0.06301\;\mathrm{\frac{kg}{mol}} \right )=7.68\;\mathrm{kg} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. marts 2022 af Sveppalyf (Slettet)

a)

Ca(NO3)2

b)

Ét molekyle indeholder 1 Ca, 2 N og 6 O. N udgør altså 

2 * 14,01 g/mol / (1 * 40,078 g/mol + 2 * 14,01 g/mol + 6 * 16,00 g/mol) = 0,171 = 17,1%

c)

CaCO3(s) + 2 HNO3(aq) → Ca(NO3)2(s) + CO2(g) + H2O(l)

d)

10 kg kalksalpeter indeholder stofmængden

n = m/M

nkalksalpeter = 10*103 g / 164,088 g/mol = 61 mol

I følge reaktionsligningen skal der bruges den dobbelte mængde HNO3:

nHNO3 = 2 * 61 mol = 122 mol

som har massen

m = n*M

mHNO3 = 122mol * 63,01 g/mol = 7,68 kg

e)

Hvis der bliver dannet 61 mol kalksalpeter, så bliver der også i følge reaktionsligningen dannet 61 mol CO2. Dette har i følge idealgasligningen rumfanget

pV = nRT  <=>

V = nRT/p

V = 61mol * 8,31446261815324*10-2 L*bar/(K*mol) *(480+273)K / 1,013 bar = 3,8*103 L


Svar #4
27. marts 2022 af Camillelouisee

ignorer :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
27. marts 2022 af mathon

\begin{array}{lllllll} n=\frac{m}{M}=\frac{10\;\mathrm{kg}}{\underset{\textup{opslag}}{\underbrace{0.164088\;\mathrm{\frac{kg}{mol}}}}}=60.9429\;\mathrm{mol}\\\\\\ m=n\cdot M=(121.886\;\mathrm{mol})\cdot \left (\underset{\textup{opslag}}{ \underbrace{0.06301\;\mathrm{\frac{kg}{mol}}}} \right )=7.68\;\mathrm{kg} \end{array}


Svar #6
27. marts 2022 af Camillelouisee

Tusind tak for hjælpen ! <3


Skriv et svar til: Mængdeberegninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.