Matematik

Et lod ophængt i en fjeder, f(t) = 25 + 4,2cos(1,45t), Opgave 96, Side 97, Vejen til Matematik A2, ( Knud Erik Nielsen og Esper Fogh )

06. maj 2022 af ca10 - Niveau: A-niveau

Opgave 96 

Tegningen viser et lod der er ophængt i en fjeder.

Når loddet svinger op og ned omkring sin ligevægtsstilling, kan dets afstand fra bordet beskrives ved :

    f ( t ) = 25 + 4,2 • cos( 1,45 • t ) 

Her er t tiden målt i sekunder og f ( t ) højden over bordet i cm.

( Jeg kan ikke vedhæfte et billed af tegningen )

a)  Hvor er loddet til t = 0

Mit forsøg:

f ( 0 ) = 25 +  4,2 • cos( 1,45 • 0 ) = 29,2

( Det samme som facitlisten side 392 )

b)  Bestem den maksimale og den minimale højde over bordet.

Mit forsøg:

 I f ( t ) = 25 + 4,2 • cos( 1,45 • t )  er

Amplituden A = 4,2 

Og grafen for  f ( t ) = 25 + 4,2 • cos( 1,45 • t ) svinger omkring d = 25

Maksimalhøjden over bordet: 25  +  4,2 = 29,2

Minimalhøjden over bordet :   25 - 4,2    = 20,8

( Det samme som facitlisten side 392 )

c) Bestem svingningstiden.

Mit forsøg:

b = 2π / 

= 1,45 indsættes

1,45 =  2π / T

T • 1,45 = 2π 

T = 2π / 1,45

T = 4,333 

( Det samme som facitlisten side 392 )

d)  Bestem de tidspunkter, hvor loddet er i sin øverste stiling:

Mit forsøg:

25 + 4,2 • cos( 1,45 • t ) = 29,2

4,2 • cos ( 1,45 • t ) = 29,2 - 25 = 4,2

cos ( 1,45 • t ) 4,2 / 4,2

1,45 • t = cos-1 ( 1 )

t           =  cos-1 ( 1 ) / 1,45

t           = 0

Det er ikke det samme som i facitlisten så min løsning er forkert.

Mit spørgsmål er, hvordan bestemmer man så de tidspunkter, hvor loddet er i sin øverste stilling ?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. maj 2022 af peter lind

loddet er i øverste stilling til mange tider. Det korretkte er til tiden t=n*T hvor n er er helt tal. Formlen for T har du selv fundet ovenfor til 2π/1,45


Svar #2
06. maj 2022 af ca10

Tak for svaret


Svar #3
07. maj 2022 af ca10

d)  Bestem de tidspunkter, hvor loddet er i sin øverste stiling:

I facitlisten side 392 står der:

t = p • 2π

Er der nogle på studieportalen der kan vise, hvordan man bestemmer at de tidspunkter, hvor loddet er i sin øverste stilling er : t = p • 2π


Skriv et svar til: Et lod ophængt i en fjeder, f(t) = 25 + 4,2cos(1,45t), Opgave 96, Side 97, Vejen til Matematik A2, ( Knud Erik Nielsen og Esper Fogh )

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.