Matematik

Primtal - tal med et antal faktorer, fremgangsmåde?

21. maj 2022 af Mathian - Niveau: B-niveau

Hej

Er der en som kan hjælpe med en fremgangsmåde, og måske også en måde at gøre det gennem CAS?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. maj 2022 af Soeffi

#0. Indsætter billede.

Jeg tror, at det skal være divisorer i stedet for faktorer. Tallet 12 har to primfaktorer: 2 og 3, mens det har seks divisorer: 1, 2, 3, 4, 6 og 12.


Svar #2
21. maj 2022 af Mathian

Jeg har sagt at formen naturlige tal der har 6 faktorer er q^2*p hvor q og p er primtal 

så har jeg prøvet mig frem og fundet at 20 og 28 har seks faktorer. Ved ikke om det er den korrekte måde at tænke på


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. maj 2022 af SuneChr

Lad tallet T opløse i primfaktorer, a, b, c, ... , med multiplicitet p, q, r, ... .
  T = apbqcr· ...
Antallet af divisorer i T er bestemt ved:
  (p + 1)·(q + 1)·(r + 1)· ... 
Optræder primfaktoren én gang, regnes den med multiplicitet 1.
Alle primtal har netop to divisorer: 1 og primtallet selv.
Bemærk: 1 er ikke et primtal.
Lad os se på tallet 2604 som kan opløses  22·3·7·31
Det skulle så have (2 + 1)(1 + 1)3 divisorer lig med 24 divisorer, hvilket også stemmer.


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. maj 2022 af SuneChr

Tallet
174 636 000
har
6! divisorer
thi
174636000 = 2534537211

Tallet
870 037 764 750
må også have 6! divisorer
thi
870 037 764 750 = 2·325374115
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. maj 2022 af Soeffi

Enig med #3. Et tal med primfaktoropløsningen p1n1·p2n2·p3n3···pknk har følgende antal af (positive) divisorer: (n1 + 1)·(n2 + 1)·(n3 + 1)···(nk + 1).


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. maj 2022 af SuneChr

\prod_{i=1}^{k}\left ( n_{i}+1 \right )


Skriv et svar til: Primtal - tal med et antal faktorer, fremgangsmåde?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.