Kemi

Syre-base ligevægt og titrering

07. juni 2022 af Thomassand - Niveau: B-niveau

Jeg har fået disse spg, og jeg er ikke sikker på hvordan man skal svare på disse spg:

Skal du forklare syre-base ligevægt samt hvordan man kan bestemme pKs-værdien for en syre ud fra en titrerkurve.  

Redegøre for ascorbinsyres reaktion med vand og med natriumhydroxid  

Skitsere titrerkurven for ascorbinsyres reaktion natriumhydroxid og sammenholde den med tabelværdier for de to pKs-værdier  

Forklare forskellen på en potentiometrisk og en kolorimetrisk titrering samt hvordan man vælger en passende indikator til en kolorimetrisk titrering  

Det haster ret meget så det vil være rart hvis I kunne hjælpe mig sådan nu!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2022 af mathon

se f.eks.
                     https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=2048168
         


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. juni 2022 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textup{Om }-OH \textup{-gruppen reagerer, som syre eller som base afh\ae nger af hvilke(n/t) }\\\textup{gruppe eller grundstof }OH\textup{-gruppen er bundet til }G\textup{-}OH.\\\\ \textup{Optr\ae der }G\textup{ \textbf{meget} elektronegativt, tr\ae kkes }O\textup{'s elektroner kraftigt over mod}\\ G\textup{ og }O\textup{ "erstatnigstr\ae kker" det f\ae lles elektronpar mellem }O\textup{ og }H\textup{ over mod }O\textup{, hvorved }H\\ \textup{n\ae sten mister bindingen til }O.\; G\textup{-}OH\textup{ optr\ae der derfor som syre.}\\\\ \textup{Optr\ae der }G\textup{ \textbf{meget lidt} elektronegativt, tr\ae kker }O\textup{, der selv er meget elektronegativt, de f\ae lles}\\ \textup{elektronpar over mod }O\textup{-atomet, hvorved }OH\textup{ bliver en st\ae rkere binding end ovenfor omtalt.}\\ GOH\textup{ optr\ae der som base.}\\\\ \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. juni 2022 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textup{Det handler om bindingsforskellen:}\\\\\qquad \qquad \qquad \qquad \underset{\mathbf{{\color{Red} syre}}}{\underbrace{G\underset{st\ae rk}{-}O\underset{svag}{-}H}}\qquad \qquad \qquad \underset{\mathbf{{\color{Red} base}}}{\underbrace{G\underset{svag}{-}O\underset{st\ae rk}{-}H}} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. juni 2022 af mathon

I tilfældet
                      \small GO\underset{svag}{-}H vil  \small H^+ blive trukket ud i et polariseret opløsningsmiddel

I tilfældet

                      \small G\underset{svag}{-}OH vil  \small OH^- blive trukket ud i et polariseret opløsningsmiddel


Svar #5
07. juni 2022 af Thomassand

Tusind fkn taak, du har fandme reddet mit dag lige nu!! 


Brugbart svar (1)

Svar #6
07. juni 2022 af mathon

Ascorbinsyre er en diprot syre
pK= 4.2      pK= 11.6


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. juni 2022 af mathon

                                                                 Titrering af diprot syre

        Hvis pKs2 er væsentligt over 9, bliver andet pH-spring utydeligt.

        pKs1 + 4 \small < pKs2 \small \leq 9  for at giv e tydelige pH-spring.

        Man kan titrere som monoprot syre ved at vælge en indikator, som slår om på det lodrette
        kurvestykke ved 1. ækvivalenspunkt.

        Man kan titrere som diprot syre ved at vælge en indikator, som slår om på det lodrette kurvestykke 
        ved 2. ækvivalenspunkt.


Brugbart svar (1)

Svar #8
07. juni 2022 af mathon


Brugbart svar (1)

Svar #9
07. juni 2022 af mathon


Brugbart svar (1)

Svar #10
07. juni 2022 af mathon


Brugbart svar (1)

Svar #11
07. juni 2022 af mathon

Ækvivalens er ved anvendt titratormængde Vo (mL).

Halvækvivalens er ved anvendt titratormængde 1/2·Vo (mL).

          \small \begin{array}{llllll} pH=pK_a+\log\left ( \frac{V}{V_o-V} \right )\\\\ pH_{halv\ae kv.}=pK_a+\log\left (\frac{\frac{1}{2}V_o}{V_o- \frac{1}{2}V_o} \right ) =pK_a \end{array}


Skriv et svar til: Syre-base ligevægt og titrering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.