Matematik

Funktioners grænseopførsel, Opgave 805.

09. juni 2022 af ca10 - Niveau: B-niveau

Opgave 805

Funktionen f er bestemt ved

                   2                 1

f (x ) = ------------- -   --------- 

               x2 - 1          x - 1 

Bestem 

lim f( x )       og            lim f ( x )

x → 1                          x → -1

Hvis de findes

Mit forsøg:

                    

                              2                 1

              f (x ) = ------------- -  ---------                                       

                            x- 1          x - 1 

                        

                                           2                          1

                        =  ------------------------ -  -----------------------   

                             ( x - 1 )•( x +1 )                ( x - 1 ) 

                       

                                           2                          1

                        =  ------------------------ -  -----------------------   

                              ( x - 1 )•( x +1 )                ( x - 1 ) 

                                                     2                           1( x + 1 )

                        =     --------------------------------- - ---------------------------

                                      ( x - 1 ) • ( x + 1 )             ( x - 1 ) • ( x + 1 )           

                                    

                                        2 - x -1

                       =     -----------------------------

                                 ( x - 1 ) • ( x + 1 )     

                                     -x - 1

                       =   -------------------------

                             ( x - 1 ) • ( x + 1 )     

                               

                                       - (x + 1 )

                        = ------------------------------

                                 ( x - 1 ) • ( x + 1 )          

                               

                                 -1

                        = ---------------

                                x - 1        

                          

                        -1            1

lim f ( 1 ) = ---------- = - ------- ,   grænseværdi findes ikke

x → 1           1 - 1             0

(Facitlisten side 264 er grænseværdien -0,5)

                        -1           -1            1

lim f ( x ) = ---------- = ---------- = --------

x → -1         -1 - 1          - 2           2

(Facitlisten side 264, findes der ikke nogen grænseværdi)

Mit spørgsmål er, hvad gør jeg forkert ?

På forhånd tak

                         


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. juni 2022 af Soeffi

#0...                                    

                                        2 - x -1

                       =     -----------------------------

                                 ( x - 1 ) • ( x + 1 )     

                                     -x - 1

                       =   -------------------------

                             ( x - 1 ) • ( x + 1 )     

... 


Svar #2
09. juni 2022 af ca10

Tak for svaret

jeg kigger på det


Svar #3
10. juni 2022 af ca10

Jeg ser på femte lighedstegn

                                    2 - x -1

                       =     -----------------------------

                                 ( x - 1 ) • ( x + 1 )     

                                     1 - x                               Tælleren omskriver jeg

                       =   -------------------------

                             ( x - 1 ) • ( x + 1 )     

                               

                                       - (x - 1 )

                        = ------------------------------

                                 ( x - 1 ) • ( x + 1 )          

                               

                                  -1

                        = ---------------

                                x + 1        

                      -1              1

lim f ( 1 ) = ---------- = - -------

x → 1           1 + 1           2

(Det passer med  facitlisten side 264),

                         1                   1

lim f ( -1 ) = - ------------   ≠ ----------      Det kan ikke dividere med 0 så derfor anvendes symbolet ≠

x → -1           1 + (-1)             0

(Svaret i facitlisten står der - findes ikke)  det betyder, at

f ( x )  ikke har nogen grænseværdi  når x → -1      


Skriv et svar til: Funktioners grænseopførsel, Opgave 805.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.