Matematik

Komplekse og Irrationale tal

06. september 2022 af Søren20000 - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, 

Hvad er forskellen på Komplekse tal og Irrationale tal?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2022 af SådanDa

Irrationale tal er reelle tal som ikke er rationelle, det vil altså sige reelle tal som ikke kan skrives som en brøk, f.eks. π eller √2.

Komplekse tal er tal på formen z=a+i·b, hvor a og b er reelle, og i er den imæginære enhed (√-1). Det er altså en udvidelse af de reelle tal, og du har at irrationale tal er en delmængde af de reelle tal, som selv er en delmængde af de komplekse tal.


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. september 2022 af mathon

Irrationale taltal, der ikke kan skrives som en brøk af formen p/q, hvor p og q er hele tal, og q er forskellig fra 0. Et irrationalt tal kan hverken omskrives til et endeligt eller et periodisk decimaltal. Eksempler på irrationale tal er (se kvadratrod), e og π.


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. september 2022 af mathon

Ved et komplekst tal forstås en størrelse {\displaystyle z}, som er en sum af to komponenter, ét reelt tal (realdelen) og et andet reelt tal (imaginærdelen) ganget med den imaginære enhedsstørrelse {\displaystyle \mathrm {i} }. Et komplekst tal kan derfor repræsenteres ved to reelle tal, og illustreres som et punkt i et koordinatsystem kaldet et Argand-diagram med en reel og en imaginær akse.

Et komplekst tal skrives på formen

{\displaystyle z=a+b\cdot \mathrm {i} ,\quad a\in \mathbb {R} ,\;b\in \mathbb {R} }

hvor {\displaystyle a} og {\displaystyle b} som angivet er vilkårlige reelle tal og hvor {\displaystyle \mathrm {i} } er en særligt konstrueret størrelse med egenskaben

{\displaystyle \mathrm {i} ^{2}=-1}

Da det for ethvert reelt tal {\displaystyle a} gælder, at {\displaystyle a^{2}\geqq 0}, kan {\displaystyle \mathrm {i} } ikke være et reelt tal; størrelsen kaldes den imaginære enhed. Populært omtales {\displaystyle \mathrm {i} } også som "kvadratroden af -1", og det er netop en af de kendetegnende egenskaber ved komplekse tal, at et komplekst tal opløftet i 2. potens kan blive et negativt tal (modsat de reelle tal hvor selv et negativt tal i 2. potens altid er et positivt resultat).


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. september 2022 af SuneChr

Man kan, til en vis grad, godtage, at  a l l e  reelle tal også er komplekse tal, forstået således, at ethvert
reelt tal a ∈ R C  kan beskrives som  (a + i·0) ∈ C .
De reelle tals udvidelse er grundet et krav om, at ethvert polynomium med reelle koefficienter skal have
en rod. Polynomiet  x2 + 1 er et eksempel på de reelle tals utilstrækkelighed.

# 0  En væsentlig forskel er også, at komplekse tal ikke lader sig ordne.


Skriv et svar til: Komplekse og Irrationale tal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.