Fysik

Skråt kast

06. september 2022 af sabrina132 - Niveau: A-niveau

Opgaven er vedhæftet som jeg skal have hjælp til.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2022 af mathon

Se på begyndelsesfart og pilvinkel med vandret i afskydningsøjeblikket samt på abens x-koordinat i forhold til pilafskydningspunktet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. september 2022 af mathon

\small \begin{array}{lllllll} \textup{Til r\aa lighed:}\\&& y_{\textup{abe}}=\frac{1}{2}\cdot g\cdot {t_{\textup{abe}}}^2\\&\Downarrow\\&& t_{\textup{abe}}=\sqrt{\frac{y_{\textup{abe}}}{\frac{1}{2}\cdot g}}\\\\\\&& y_{\textup{pil}}=\frac{-g}{2\cdot {v_0}^2\cdot \cos^2\left ( \alpha \right )}\cdot {x_{\textup{abe}}} ^2+\tan(\alpha)\cdot x_{\textup{abe}} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. september 2022 af Eksperimentalfysikeren

Start med at vælge nogle betegnelser for startsituationen. Det er en god idé at vælge et koordinatsystem, der har afskydningspositionen som begyndelsespunkt, Vandret x-akse i retning mod aben og lodret y-akse. Abens position kan kaldes (xa,ya). Pilens hastighed kan angives på to måder, nemlig med farten og startvinklen eller vandret og lodret komposant af hastigheden: (vx,vy). Hastighedsvektoren  har retning mod aben. Heraf kan forholdet mellem vy og vx beregnes ud fra abens position.

Pilen følger banen for et skråt kast. Opstil udtrykkene for pilens position til tiden t: (x(t),y(t)). Opstil også udtryk for abens position til tiden t. Find så y-koordinaterne for pil og abe på det tidspunkt, hvor pilen er nået frem til abens x-position.


Skriv et svar til: Skråt kast

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.