Kemi

Elementaranalyse

08. oktober 2022 af emmavvb - Niveau: B-niveau

En vis mængde af et carbonhydrid giver ved fuldstændig forbrænding 4,642 g carbondioxid og 2,281 g vand

A) Beregn stoffets empiriske formel.

I en lufttom beholder med volumen på 0,60 L anbringes 2,145 g af stoffet. Beholderen lukkes og anbringes i vandbad med temperaturen 100 grader. Efter stoffet er fordampet fuldstændigt, og temperatur ligevægten er indstillet, måles trykket i beholderen til 1,536 bar.

B) beregn stoffets molare masse. (skal man her bruge idealgasligningen eller?)

c) angiv stoffets molekylformel.

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2022 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textbf{a)}\\& \textup{Antal mol }C \textup{:}&\frac{4.642\;\mathrm{g}}{44.01\;\mathrm{\frac{g}{mol}}}&=&0.105476\;\mathrm{mol}\\\\& \textup{Antal mol }H \textup{:}&\frac{2.281\;\mathrm{g}}{18.015\;\mathrm{\frac{g}{mol}}}\cdot 2&=&0.253233\;\mathrm{mol}\\\\&&\left \{0.105476, 0.253233 \right \}/0.105476&=&\left \{1,2.40086 \right \}\\\\&\textup{Heltallig afpr\o vning:}\\&&\left \{1,2.40086 \right \}\cdot 2&=&\left \{ 2,4.80172 \right \}\\\\&&\left \{1,2.40086 \right \}\cdot 3&=&\left \{ 3,7.20258 \right \}\\\\&& \left \{1,2.40086 \right \}\cdot 4&=&\left \{ 4,9.60344 \right \}\\\\&& \left \{1,2.40086 \right \}\cdot 5&=&\left \{ 5,12.0043 \right \}\approx \left \{ 5,12 \right \}\\\\&\textup{Empirisk formel:}&C_5H_{12} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. oktober 2022 af mathon

\small \begin{array}{lllllll}\textbf{b)}\\&\textup{Opslag:}&M_{C_5H_{12}}=72.2\;\mathrm{\frac{g}{mol}}\\\\&\textup{Idealgasligning:}&M=\frac{m\cdot R\cdot T}{p\cdot V}=\frac{\left ( 2.145\;\mathrm{g} \right )\cdot \left ( 0.083145\;\mathrm{\frac{bar\cdot L}{mol\cdot K}} \right )\cdot \left (( 273.15+100)\;\mathrm{K} \right )}{\left ( 1.536\;\mathrm{bar} \right )\cdot \left ( 0.60\;\mathrm{L} \right )}=72.2\;\mathrm{\frac{g}{mol}} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. oktober 2022 af mathon

eller
           \small \begin{array}{lllllll}\textbf{a)}\\&\textup{empirisk formel:}&C_nH_{2n+2} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. oktober 2022 af mathon

           \small \small \begin{array}{lllllll}\textbf{b)}\\&&\textup{Idealgasligning:}&M=\frac{m\cdot R\cdot T}{p\cdot V}=\frac{\left ( 2.145\;\mathrm{g} \right )\cdot \left ( 0.083145\;\mathrm{\frac{bar\cdot L}{mol\cdot K}} \right )\cdot \left (( 273.15+100)\;\mathrm{K} \right )}{\left ( 1.536\;\mathrm{bar} \right )\cdot \left ( 0.60\;\mathrm{L} \right )}=72.2\;\mathrm{\frac{g}{mol}} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. oktober 2022 af mathon

           \small \begin{array}{llllllll}\textbf{c)}\\&&n\cdot 12.011+\left ( 2n+2 \right )\cdot 1.008=72.2\\\\&& 14.027n+2.016=72.2\\\\&& 14.027n=70.184\\\\&& n=\frac{70.184}{14.027}=5.00349\approx 5\\\\\\&\textup{Molekylform:}&C_5H_{2\cdot 5+2}=C_5H_{12} \end{array}


Skriv et svar til: Elementaranalyse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.