Matematik

Ligninger

09. november 2022 af endum7klasser - Niveau: 8. klasse

Hejsa! Jeg har brug for hjælp til disse spg.

Beskriv de følgende udsagn med ligninger - og løs dem.

a) x styk 9-årig børn i en minibus var tilsammen 108 år. Hvor mange børn var der?

b) Hvor mange liter benzin til 11kr. pr. liter får man for 120kr.?

c) Otte ens kasser, der hver vejer x kg, vejer tilsammen 536kg. Hvad vejer en kasse?

d) x læs grus vejede 4500 kg. Hvor mange læs var der, hvis hvert læs vejede 225 kg.?

e) x nisser var 1,50 høje, når de blev stillet oven på hinanden. Hvor mange nisser var der, når hver nisse var 25cm høje?

f) Et tæppe er 2,50 meter langt og fås i forskellige bredder x. Hvad er x, hvis arealet af et givent tæppe er 7,5m2.

Tusind tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2022 af MentorMath

Hej.

a) x styk 9-årige børn i en minibus var tilsammen 108 år. Hvis de tilsammen skal være 108 år og alle børnene er 9 år gamle, så kan vi opstille og løse ligningen, hvor x angiver antallet af børn i bussen.

9•x = 108 ⇔

x = 108/9 = 12.

Dvs. at der var 12 børn på 9 år i bussen, hvis deres alder tilsammen skulle være 108 år.

______________________________________________________________________________________

b) Her er det samme princip. Vi opstiller og løser ligningen

11•x = 120 ⇔

x = 120/11 ≈ 10,91.

Altså kan man få ca 10 liter benzin for 120 kr, når literprisen er 11 kr. pr. liter.

Man kan i begge tilfælde tjekke om man har regnet rigtigt, ved at indsætte fundne værdi for x i ligningen og se om lighedstegnet er opfyldt. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. november 2022 af MentorMath

c) Her er det samme princip..

8•x = 536 ⇔ x = ...


Skriv et svar til: Ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.