Fysik

fysik

13. november 2022 af ela12 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hey nogle der kan løse disse to opgaver har virkelig brugt lang tid og kan slet ikke gennemskue dem.

Linket til opgaven er også her

https://emu.dk/sites/default/files/2021-03/gym_fysik_energilagring%20opgave.pdf

massen er 5500

rumfanget er 2,0 m3

8) Antag, at nyttevirkningen er 30% ved genanvendelse af varmeenergien i en generator, som producerer elektrisk energi. Beregn den elektriske energi, som kan hentes ud af energilageret på en vindstille dag, hvis lageret tømmes helt for varmeenergi. Angiv svaret i GJ. 

9) Beregn den energi, der skal tilføres 1,0 liter vand, hvis det skal opvarmes fra 10°C til kogepunktet. Angiv svaret i kJ. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2022 af ringstedLC

8) 

\begin{align*} E &= m\cdot c\cdot \Delta T\quad,\;\Delta T=T_{slut}-8^{\circ} \\ E_{nytte} &= 0.3\cdot m\cdot c\cdot \Delta T \\\\ \textup{Info: GJ} &= 10^9\,\textup{J} \end{align*}

Tslut har du fundet i 6)


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. november 2022 af ringstedLC

9)

\begin{align*} E &= m\cdot c_\textup{vand}\cdot \Delta T \\ &= 1\,\textup{kg}\cdot 4.180\,\tfrac{\textup{kJ}}{\textup{kg}\,\cdot\, ^{\circ}\textup{C}}\cdot \bigl(100^{\circ}-10^{\circ}) \end{align*}


Svar #3
13. november 2022 af ela12 (Slettet)

Hvordan skal 8 løses er virkelig i tvivl


Svar #4
13. november 2022 af ela12 (Slettet)

facit til opgave 8 er 0,78 GJ


Svar #5
13. november 2022 af ela12 (Slettet)

Og facit til 9 er 376 KJ har begrent det man får ikke samme resultat


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. november 2022 af ringstedLC

#3: Du har massen, c og Tstart i 7) og Tslut i 6). Indsæt værdierne:

\begin{align*} \eta=\frac{E_{nytte}}{E_{tilf\o rt}}\Rightarrow E_{nytte} &= \eta \cdot E_{tilf\o rt} \\ &= 0.3\cdot 5500\,\textup{kg}\cdot 800\,\tfrac{\textup{J}}{\textup{kg}\,\cdot\,^{\circ}\textup{C}}\cdot \bigl(600^{\circ}-8^{\circ}) \quad,\;\eta=30\%=0.3 \\ E_{nytte} &= ...\,\textup{J}=...\,\textup{GJ} \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. november 2022 af ringstedLC

#5

Og facit til 9 er 376 KJ har begrent det man får ikke samme resultat

Nej, facit er 376 kJ. Brug de rigtige præfikser og find din regne- og/eller enhedsfejl.


Svar #8
13. november 2022 af ela12 (Slettet)

jeg får et helt forkert svar på dem begge


Svar #9
13. november 2022 af ela12 (Slettet)

i nr 8 får jeg svaret 408


Svar #10
13. november 2022 af ela12 (Slettet)

jeg har regnet opgave 8 nu mangler jeg bare 9


Svar #11
13. november 2022 af ela12 (Slettet)

tusind tak for hjælpen


Svar #12
13. november 2022 af ela12 (Slettet)

eller heg har løst nr 9 det er nr 8 jeg skal have hjælp til


Svar #13
13. november 2022 af ela12 (Slettet)

eller glem det de begge er forkerte 


Svar #14
13. november 2022 af ela12 (Slettet)

nu ved jeg virkelig ikke hvordan jeg skal regne dem ud de begge er forkerte når jeg regner på dem


Svar #15
14. november 2022 af ela12 (Slettet)

Ved du hvordan man skal løse den? 


Brugbart svar (0)

Svar #16
14. november 2022 af ringstedLC

Adskil værdier og enheder for bedre overblik:

9)

\begin{align*} E=m\cdot c_\textup{vand}\cdot \Delta T &= m\cdot c_\textup{vand}\cdot \bigl(T_{slut}-T_{start}\bigr) \\ &= 1\cdot 4.180\cdot \bigl(100-10\bigr) \;, \left ( \tfrac{\textup{kg}\,\cdot\, \textup{kJ}\,\cdot\, \bigl(\,^{\circ}\,\textup{C}\;-\,^{\circ}\,\textup{C}\bigr)}{\textup{kg}\,\cdot \,^{\circ}\,\textup{C}} =\tfrac{\textup{kJ}\,\cdot\,^{\circ}\,\textup{C}}{^{\circ}\,\textup{C}}=\textup{kJ} \right ) \\ E &= 4.180\cdot 90\,\textup{kJ}\end{align*}

Prøv nu 8) på samme måde.


Skriv et svar til: fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.