Kemi

Kemi - fældsningrekationer

17. november 2022 af SkolleNørd - Niveau: B-niveau

Nogle der kan forklare mig hvordan man laver en fældningsrekation?

For eksempel medde dette: 


Svar #1
17. november 2022 af SkolleNørd

K3PO4+AgNO3


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. november 2022 af mathon

                        \small \begin{array}{lllllll} K_3PO_4\,_{\textit{(aq)}}\;+\;3\,AgNO_3\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;3\,KNO_3\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Ag_3PO_4\,_{\textit{(s)}} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. november 2022 af mathon

\small \begin{array}{llllllll} \textbf{detaljer:}\\\\&& \begin{array}{|c|c|}\hline \textbf{kationer}&\textbf{anioner}\\\hline K^+\quad Ag^+&N{O_3}^-\quad P{O_4}^{3-}\\\hline \end{array} \end{array}


Svar #4
18. november 2022 af SkolleNørd

Lidt mere forklarende?

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. november 2022 af mathon

...plus kravet om laningsneutralitet.


Svar #6
19. november 2022 af SkolleNørd

Hvorfor er der nogle som bliver det samme men andre det ændre tal?

Brugbart svar (0)

Svar #7
20. november 2022 af mathon

Ionantal i saltmolekylet bestemmes ud fra ladningsneutralitet.

Koefficienter afstemmes efter samme antal på begge sider af reaktionspilen.


Svar #8
20. november 2022 af SkolleNørd

Altså de små tal i bunden og tallene i toppen? Kan du uddybe det lidt mere

Brugbart svar (0)

Svar #9
22. november 2022 af mathon

Man blander to letopløselige salte, hvorefter opløselighedsproduktet for et tredje salt overskrides,
hvilket bevirker, at det tredje salt mestendels bundfældes.

De to letopløselige salte
befinder sig på ion-form:
                                           \small \begin{array}{lllllll} 3\,K^+\,_{\textit{(aq)}}\,+\;P{O_4}^{3-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Ag^+\,_{\textit{(aq)}}\;+\;N{O_3}^-\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \; \end{array}

Nu er opløselighedsproduktet for sølvphosfat overskredet,
hvorfor  sølvphosfat udfældes:
                                                   Hvad bliver den kemiske formel for sølvphosphat?
                                                   
                                                   \small \begin{array}{lllllll} Ag^+\textup{ sammen med }P{O_4}^{3-} \end{array}

Ladningsneutralitet kræver lige mange positive og negative ladninger.
Det betyder
                     \small \begin{array}{lllllll} &3\,Ag^+\textup{ og }1\,P{O_4}^{3-}\\\\ \textup{dvs }&Ag_3(P{O_4})_1=Ag_3PO_4\textup{ da antallet 1 ikke noteres} \end{array}

Det fjerde letopløselige salt kaliumnitrat består af ionerne 
                       
                       \small \begin{array}{lllllll} K^+\textup{ og }N{O_3}^- \end{array}
Ladningsneutralitet kræver 
antalsforholdet   
                             \small \begin{array}{lllllll} & K^+:N{O_3}^-=1:1\\\\ \textup{dvs}\\&KNO_3 \end{array}            

Nu Haves:
                      \small \small \small \begin{array}{lllllll} 3\,K^+\,_{\textit{(aq)}}\;+\;P{O_4}^{3-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;3\,Ag^+\,_{\textit{(aq)}}\;+\;3\,N{O_3}^-\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \; Ag_3PO_4\,_{\textit{(s)}}\;+3\,K^+\,_{\textit{(aq)}}\;+\;3\,N{O_3}^-\,_{\textit{(aq)}}\end{array}
                                             

Eller på molekylform:

  \small \begin{array}{lllllll} K_3PO_4\,_{\textit{(aq)}}\;+\;3\,AgN{O_3}\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \; Ag_3PO_4\,_{\textit{(s)}}\;\;+\;3\,KN{O_3}\,_{\textit{(aq)}}\end{array}


Skriv et svar til: Kemi - fældsningrekationer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.