Fysik

Frit fald i forhold til kinetisk og potentiel energi

23. november 2022 af Hjælptilmatematik03 - Niveau: B-niveau

Hej 

Er der nogen som kan hjælpe mig med hvordan man kan sammenkoble teorien omkring kinetisk og potentiel energi med frit fald. 

Mener det har noget at gøre med Galileo Galilei´s teori omkring bevægelseslovene. Men kan ikke konkret formulere det.

Håber der er nogen som kan være behjælpelig :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2022 af SuneChr

Man benytter energimængdens bevarelse, når der ses bort fra friktion m.m.
*    Epot + Ekin = konstant
Eksempel:
For et svingende pendul er Ekin = 0 i yderstillingerne og Ekin maksimum i bundstillingen.
For Epot forholder det sig modsat. Under hele svingningen gælder * . 


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. november 2022 af SuneChr

En sten, der fra platformen på Rundetårn falder ned på gadeniveau, 34,8 meter ,
vil på platformen have Epot = m·g·h  og  Ekin = 0 .
På gadeniveau er Epot = 0 og Ekin = m·g·h = 1/2·m·v2
Beregn heraf hastigheden umiddelbart før nedslaget.
Vi kan også beregne faldtiden, - hvordan?


Skriv et svar til: Frit fald i forhold til kinetisk og potentiel energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.