Matematik

Bestem ved regning i hånden regneforskriften for p(z)

20. februar 2023 af Jiozx (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, jeg sidder med en opgave jeg ikke ved hvordan jeg skal komme i gang med.

Det er opgave 2 a. Er der en, som kan forklare hvad jeg skal gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. februar 2023 af Anders521

#0 Der står, at du skal bruge de tre sidste cifre i dit studienummer. De skal indsættes i polynomiet p før du kan komme i gang med selve opgaven


Svar #2
20. februar 2023 af Jiozx (Slettet)

#1
#0 Der står, at du skal bruge de tre sidste cifre i dit studienummer. De skal indsættes i polynomiet p før du kan komme i gang med selve opgaven

Ja, og hvad så efter jeg har sat dem ind på deres pladser? Det er den del jeg ikke kan komme i gang med.

Mine sidste tre cifre er 575

s1 = 5, s2 = 7, s3 = 5

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. februar 2023 af Eksperimentalfysikeren

I polynomiet er kun angivet s2, så s1 og s3 har du ikke brug for i denne del af opgaven.

Alle de steder, hvor der står s2i polynomiet, skriver du 7. Du får derved nogle udtryk, der kan reduceres, f.eks. (2s2+6) = (2*7+6) = 20.

Når du har gjort det, gør du det samme med s2+3. Herefter kan du gribe det an på forskellig måde.

1) Du kan indsætte tallet i udtrykket for p(z), altså regne p(tallet) ud. Hvis denne værdi er 0, er tallet rod i polynomiet.

2) Du kan dividere polynomiet (z minus tallet) op i p(z). Hvis det går op, er tallet rd i p(z). Denne metode kan gentages med resultatet af divisionen. Hvis divisionen går op denne gang, er rodens multiplicitet mindst 2. Gentag til der kommer en rest, der ikke er nul

Du kan også forsøge at dividere polynomiet d(z) = z-(s2+3) op i p(z). Hvis det går op, har du vist, at s2+3 er rod i p(z) for alle værdier af s2. Det polynomium, der fremkommer ved divisionen, behøver ikke at have s2+3 som rod generelt, men kan aligevel have s2+3 som rod for bestemte værdier af s2.


Svar #4
20. februar 2023 af Jiozx (Slettet)

#3

Har altså løst hele opgave 1.

Brugbart svar (0)

Svar #5
20. februar 2023 af Soeffi

#0.

Du har et polynomium på formen: p(z) = az3 + bz2 + cz + d.

Af p(0) = 0 udledes, at p(z) = az3 + bz2 + cz.

Af p(1) = s3 + 1 = 6 udledes, at c = 6 - (a+b). Dermed har man, at p(z) = az3 + bz2 + (6 - (a+b))z.

Af det faktum, at (s1+1) + (s2+1)·i = 6 + 8·i er en rod i p(z), udledes, at z - (6 + 8·i) går op i az3 + bz2 + (6 - (a+b))z. Dvs. dividerer man z - (6 + 8·i) op i az3 + bz2 + (6 - (a+b))z, så giver dette et restled, hvor både realdel og imaginærdel skal give 0. Dermed kan a og b findes og dermed også c.

Vedhæftet fil:2066035.png

Svar #6
20. februar 2023 af Jiozx (Slettet)

#5

#0.

Du har et polynomium på formen: p(z) = az3 + bz2 + cz + d.

Af p(0) = 0 udledes, at p(z) = az3 + bz2 + cz.

Af p(1) = s3 + 1 = 6 udledes, at c = 6 - (a+b). Dermed har man, at p(z) = az3 + bz2 + (6 - (a+b))z.

Af det faktum, at (s1+1) + (s2+1)·i = 6 + 8·i er en rod i p(z), udledes, at z - (6 + 8·i) går op i az3 + bz2 + (6 - (a+b))z. Dvs. dividerer man z - (6 + 8·i) op i az3 + bz2 + (6 - (a+b))z, så giver dette et restled, hvor både realdel og imaginærdel skal give 0. Dermed kan a og b findes og dermed også c.

Kan det ikke gøres nemmere? Det skal løses i hånden. Jeg ved, at polynomiet skal være p(z) = z - 6. Kan ikke helt se, hvordan den formel ville komme frem til z - 6?


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. februar 2023 af Soeffi

#6...Jeg ved, at polynomiet skal være p(z) = z - 6. Kan ikke helt se, hvordan den formel ville komme frem til z - 6?

Hvordan kan p(z) være z - 6, når det har graden 3, og når p(0) = 0 og p(1) = 6?


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. februar 2023 af Soeffi

2a) Beregning af koefficienter til komplekst tredjegradspolynomium:

#5...Af det faktum, at (s1+1) + (s2+1)·i = 6 + 8·i er en rod i p(z), udledes, at z - (6 + 8·i) går op i az3 + bz2 + (6 - (a+b))z. Dvs. dividerer man z - (6 + 8·i) op i az3 + bz2 + (6 - (a+b))z, så giver dette et restled, hvor både realdel og imaginærdel skal give 0. Dermed kan a og b findes og dermed også c.

Dividerer man z - (6 + 8·i) op i az3 + bz2 + (6 - (a+b))z, så giver dette restleddet:

(-29·a + 5·b + 6) + 8·(12·a + b)·i 

For at dette skal give 0, så skal der gælde, at

(-29·a + 5·b + 6) = 0 ∧ 8·(12·a + b) = 0 ⇔ 

a = 6/89, b = -72/89 og c = 6 - (a+b) = 600/89

Dette giver forskriften

p(z) = (6/89)·z3 - (72/89)·z2 + (600/89)·z


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. februar 2023 af OmarFAlAli (Slettet)

#8

2a) Beregning af koefficienter til komplekst tredjegradspolynomium:

#5...Af det faktum, at (s1+1) + (s2+1)·i = 6 + 8·i er en rod i p(z), udledes, at z - (6 + 8·i) går op i az3 + bz2 + (6 - (a+b))z. Dvs. dividerer man z - (6 + 8·i) op i az3 + bz2 + (6 - (a+b))z, så giver dette et restled, hvor både realdel og imaginærdel skal give 0. Dermed kan a og b findes og dermed også c.

Dividerer man z - (6 + 8·i) op i az3 + bz2 + (6 - (a+b))z, så giver dette restleddet:

(-29·a + 5·b + 6) + 8·(12·a + b)·i 

For at dette skal give 0, så skal der gælde, at

(-29·a + 5·b + 6) = 0 ∧ 8·(12·a + b) = 0 ⇔ 

a = 6/89, b = -72/89 og c = 6 - (a+b) = 600/89

Dette giver forskriften

p(z) = (6/89)·z3 - (72/89)·z2 + (600/89)·z

Hvordan får du det restled? Jeg kan ikke få det samme, med samme rødder


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. februar 2023 af OmarFAlAli (Slettet)

#8

Har brugt samme d(z) og p(z), men hverken jeg eller Maple får samme rest

Brugbart svar (0)

Svar #11
24. februar 2023 af Soeffi

#10. Hvad får du s1, s2 og s3 til? Husk at det ikke er de samme tal for alle studerende.


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. februar 2023 af OmarFAlAli (Slettet)

#11
#10. Hvad får du s1, s2 og s3 til? Husk at det ikke er de samme tal for alle studerende.

Har brugt de samme tal for at se om jeg kunne få samme rest. Det kan jeg ikke, og kan hellere ikke få Maple til at få det samme.

Brugbart svar (0)

Svar #13
24. februar 2023 af Soeffi

#12. Hvad får du?


Brugbart svar (0)

Svar #14
24. februar 2023 af OmarFAlAli (Slettet)

#13
#12. Hvad får du?

Jeg kunne ikke færdiggøre det, men jeg kunne hurtigt se, at jeg ikke ville få det samme. Men jeg har fået løst opgaven med mine værdier.

Brugbart svar (0)

Svar #15
24. februar 2023 af OmarFAlAli (Slettet)

#13
#12. Hvad får du?

Jeg løste opgaven ved at faktorise (altså sætte p(z)=(z-0)(z-(rod)(z-(konjugerede)), udvide og reducere…

Skriv et svar til: Bestem ved regning i hånden regneforskriften for p(z)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.