Matematik

isolation af x

07. marts 2023 af AmandaST - Niveau: C-niveau

Hej

Jeg har brug for hjælp til at forstå en ligning, hvor x skal isoleres. Jeg ved, at x=9, men jeg har brug for at forstå selve måden, hvorpå jeg isolerer x. Ligningen er denne: 10 = 100/1+x Er der en, der kan vise mig punkt for punkt, hvordan man kommer frem til det? 

Vh. Amanda 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. marts 2023 af Anders521

#0 Ved opstilling af ligningen, hvori en brøk optræder med en skråstreg '/', så husk parenteser. Din ligning er så

10 = 100/(1+x)

Før den løses, må det gøres klart at x ≠ -1, for ellers kan der divideres med tallet nul.

Trin 1: gang med 1+ x på begge sider af lighedstegnet: 10·(1+x) = ( 100/(1+x) )·(1+x)                                      Bemærk, at med højresiden kan vha. en brøkregl omskrives til 100·(1+x)/(1+x) , hvor (1+x)/(1+x) = 1, da både tæller og nævner er ens.  Dermed har du på højresiden 100·1 eller blot 100. Som resultat ved at gange med 1+x på ligningen, kan den nu skrives som

10·(1+x) = 100

Trin 2: dividér med 10 på begge sider af lighedstegnet:  ( 10·(1+x) )/10 = 100/10                                             Som før kan venstresiden skrives som 10·(1+x) )/10 = (1+x)·10/10, hvor 10/10 = 1. Så du har på venstresiden (1+x)·10/10 = (1+x)·1 eller bare 1+x. På højresiden er 100/10 = 10 fordi 10·10 = 100. Den nye omskrevne ligning er

1 + x = 10 

Trin 3: træk én fra på begge sider af lighedstegnet: 1 + x - 1 = 10 - 1                                                                Højreside giver dig tallet 9, mens venstresiden giver dig x. Altså ender du med ligningen

x = 9


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. marts 2023 af SuneChr

Alternativt kan vi omskrive til             \frac{10}{1}=\frac{100}{1+x}

forkort med 10                                    \frac{1}{1}=\frac{10}{1+x}     (*)

gang over kors                                   1·(1 + x) = 1·10

eller ombyt tæller med nævner i (*)     \frac{1+x}{1}=\frac{10}{1} 


Skriv et svar til: isolation af x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.