Matematik

Varians, hvorfor n-1?

03. juni 2023 af mariestuart - Niveau: B-niveau

Hej!

Variansen beregnes som summen af afvigelserne kvadrat delt med n-1 for en stikprøve. Er det korrekt at antage, at det er fordi, at der er forbundet en vis usikkerhed med en stikprøve. Og at man ved at trække 1 fra dermed dermed tager højde for den usikkerhed? Kontra hvis man havde observationer fra hele populationen. Variansen vil jo altid blive en smule større, hvis man trækker 1 fra n. 

På forhånd tak!:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. juni 2023 af jl9

Teksten i linket her har stort set den samme overskrift

https://www.matematikfysik.dk/mat/noter_tillaeg/tillaeg_stikproevevariansen.pdf


Svar #2
03. juni 2023 af mariestuart

Den har jeg læst:) Tror dog lige, at det er niveauet over mit. Jeg kunne i hvert fald ikke rigtig få be- eller afkræftet min antagelse.


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. juni 2023 af peter lind

Du skal bruge n-1 såfremt E(x) er estimeret ellers ikke. Det giver jo en yderligere betingelse at ∑xi = n*E(x). Man siger at antallet af frihedsgrader er n-1. Du kan evt. prøve med nogle simple eksempler med n=2 eller n=3


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. juni 2023 af M2023

#3. Frihedsgrad-argumentet indgår også i linket fra #1 som pointe 2.


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. juni 2023 af peter lind

#4 Ja, men det siger jo ikke en der kender begrebet noget som helst.


Svar #6
07. juni 2023 af mariestuart

Tusinde tak for dit svar, Peter!:) 


Skriv et svar til: Varians, hvorfor n-1?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.