Studievejledning

Læge

04. juni 2023 af MoeMoney - Niveau: Universitet/Videregående
Hej venner

Hvor mange år i alt skal man gå i skole, for at være læge. Inkluderende gym, uni og hvad der kommer efter.

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2023 af Annicca (Slettet)

3 år på gymnasiet + 3 år bachalor + 3 år kandidat + 1 år i klinisk basis  = can. med. (læge) - dvs. at du nu er færdiguddanet læge. I såfald at du ønsker specialeuddannelse (som man typisk vælger at tage), tager det ydereligere 5-6 år alt efter hvilket speciale du ønsker. 

Så all in all vil det tage ca. 16 år inklusiv gymnasiet. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. juni 2023 af DrNielsen

Det er ikke helt rigtigt hvad #1 skriver.

Efter 3 års bachelor efterfulgt af 3 års kandidat er man cand.med. Når man aflægger lægeløftet er man læge. Lægeløftet er ren formalitet og ikke en eksamen - det er en højtidelighed der markerer afslutningen på den medicinske kandidateksamen. KBU - klinisk basisuddannelse(den gamle turnus) giver ret til selvstændigt virke. Men man er altså færdiguddannet læge efter man er færdig på universitetet. Læger der gerne vil arbejde i eksempelvis industrien er ikke nødsagede til at tage deres KBU men er altså stadig læger. At de fleste gør det uanset hvad de vil arbejde med er en anden sag.

KBU bliver efterfulgt af en introduktionsansættelse på 1 år i det speciale man gerne vil have - og herefter venter 4-5 års hoveduddannelse førend man kan kalde sig specialist(kirurg, ortopædkirurg, praktiserende læge, narkoselæge, hjertelæge mv.).

Så. Man er færdiguddannet læge og skal ikke gå i skole/studere mere efter 3 år på gymnasiet og 6 år på universitetet. Til gengæld er man i lønnede uddannelsesstillinger yderligere minimum 6 år frem. Ønsker man kompetencer fra andre specialer kan man godt tage flere introduktionsstillinger så man kan mere - men så bliver vejen til speciallægetitlen længere. Jeg har en KBU, 1 års intro i nyre/lungemedicin, 1 års intro i akutmedicin, 1 års intro i anæstesiologi(narkose, intensiv, lægebil), 8 måneders blandet erfaring fra Grønland samt formentlig et lille års anæstesiologi mere inden jeg går i hoveduddannelse til narkoselæge. Fra jeg blev færdig på universitetet kommer der altså til at gå 9-10 år før jeg bliver speciallæge i anæstesiologi. Man kan gøre det på mange måder - valget er helt frit(husk dog på at korteste vej er gymnasie-universitet-KBU-intro-hoveduddannelse).

Hvis du kunne tænke dig at vide hvad det betyder at være uddannelseslæge er du velkommen til at skrive her igen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. juni 2023 af Annicca (Slettet)

Upsi, min fejl - beklager.


Skriv et svar til: Læge

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.