Fysik

Hvordan kan en elektron blive frigjort fra atomets kerne?

10. juni 2023 af Makkosejhed (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. 
I forbindelse med Bohrs atommodel læser jeg om energitilstande i hydrogen. I "FysikABbogen 2" står der "Energier større end 0 svarer til, at elektronen er blevet frigjort fra kernen.", men så vidt jeg ved er der kun protoner (og neutroner) i et atoms kerne. Nogen der kan forklare mig hvad der menes med denne sætning?


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. juni 2023 af apricotx

For negative energier er elektronen bundet til kernen, fordi man har valgt at sige, elektronens potentielle energi er 0, når den lige præcis er frigjort fra kernen. Men det betyder ikke, at elektronen nogensinde har været i kernen, kun at den har været bundet til den pga. elektromagnetisk tiltrækning.


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. juni 2023 af ringstedLC

"Energier større end 0 svarer til, at elektronen er blevet frigjort fra kernen".

Det er energitilstanden af en hydrogen-ion.


Svar #3
10. juni 2023 af Makkosejhed (Slettet)

så det vil sige at elektronen ikke er tiltrukket af kernen hvis den absorberer mere end de 13,6 eV, der vil få energien til at være større end 0? Og så er hydrogenatomet blevet en H+-ion eller hvad?


Brugbart svar (1)

Svar #4
10. juni 2023 af apricotx

Præcis. Elektronen vil nu nok ret hurtigt binde sig til kernen igen, hvis den kun lige får tilført 13,6 eV, fordi den så bare ville "ligge og glo lige ved siden af kernen". Overskudsenergi (altså mere end 13,6 eV) vil man forvente bliver til kinetisk energi for elektronen, så den bevæger sig i en eller anden retning og er fri fra kernen. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. juni 2023 af Eksperimentalfysikeren

Elektronen vil altid være tiltrukket af kernen, men hvis den har positiv energi i forhold til kernen, vil tiltrækningen ikke være stor nok til at få elektronen tilbage. Den elektrostatiske kraft virker uendelig langt væk, men hvis elektronen er blevet slået fri med tilstrækkeligt stor energ, vil den fortsætte med at fjerne sig fra kernen, hvis ikke der er noget andet, der standser den.


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. juni 2023 af Heptan

Elektroner kan befinde sig inden i kernen, dog lille sandsynlighed.


Skriv et svar til: Hvordan kan en elektron blive frigjort fra atomets kerne?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.