Matematik

Løsningsformel for andengradsligning

14. juni kl. 00:46 af Sigurdsen - Niveau: B-niveau

Hej 

I den nedenstående bevis er der i de to første led gjort brug af kvadratkomplementering, men jeg har dog svært ved at forstå hvordan: x^2+b/ax vha. kvadratkomplementering kan skrives om til (x+b/2a)^2 som giver x^2+(b/2a)^2+b/ax. 
Det er hele essensen med dobbeltprodukt, jeg ikke kan som det eneste til at give mening i beviset, alle de andre omskrivninger forstår jeg godt.


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juni kl. 02:17 af SuneChr

x2 + b/ax + c/a = 0
De to første led, hvor x indgår, omskriver vi til kvadratet på en to-leddet størrelse og fratrækker
kvadratet på sidste led i parentesen:
(x + b/(2a))2 - (b/(2a))2  = x2 + b/ax
Vi mangler nu at lægge c/a til på begge sider lighedstegnet.  
 


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. juni kl. 02:29 af MentorMath

#0

Se eventuelt billag


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. juni kl. 13:10 af Anders521

#0 En detalje til tilfældet d ≥ 0.

                                 \begin{align*} \bigg(x+\frac{b}{a}\bigg)^2=\frac{d}{4a^2} &\Leftrightarrow \sqrt{\bigg(x+\frac{b}{a}\bigg)^2} = \sqrt{\frac{d}{4a^2}}\\ &\Leftrightarrow \left | x+\frac{b}{a} \right | = \sqrt{\frac{d}{4a^2}} \\ &\Leftrightarrow x+\frac{b}{a}= \pm \sqrt{\frac{d}{4a^2}} \\ &\Leftrightarrow x+\frac{b}{a}= \pm \frac{\sqrt{d}}{2|a|} \\ & \Leftrightarrow x+\frac{b}{a}= \pm \frac{\sqrt{d}}{2( \pm a)} \\ & \Leftrightarrow x+\frac{b}{a}= \pm \frac{\sqrt{d}}{2 a} \\ \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. juni kl. 13:33 af Anders521

Rettelse

                 \begin{align*} \bigg(x + \frac{b}{{\color{Blue} 2}a} \bigg)^2 =\frac{d}{4a^2}&\Leftrightarrow \sqrt{\bigg(x + \frac{b}{{\color{Blue} 2}a} \bigg)^2} = \sqrt{\frac{d}{4a^2}}\\ &\Leftrightarrow \left | x + \frac{b}{{\color{Blue} 2}a}\right | = \sqrt{\frac{d}{4a^2}} \\ &\Leftrightarrow x + \frac{b}{{\color{Blue} 2}a} = \pm \sqrt{\frac{d}{4a^2}} \\ &\Leftrightarrow x + \frac{b}{{\color{Blue} 2}a} = \pm \frac{\sqrt{d}}{2|a|}\\ &\Leftrightarrow x + \frac{b}{{\color{Blue} 2}a} = \pm \frac{\sqrt{d}}{ 2( \pm a)}\\ &\Leftrightarrow x + \frac{b}{{\color{Blue} 2}a} = \pm \frac{\sqrt{d}}{ 2 a} \\ & \Leftrightarrow x =- \frac{b}{{\color{Blue} 2}a} \pm \frac{\sqrt{d}}{ 2 a} \\ & \Leftrightarrow x = \frac{-b \pm \sqrt{d} }{{\color{Blue} 2}a} \\ \end{align*}


Skriv et svar til: Løsningsformel for andengradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.