Matematik

Niveaukurver og snit

22. juli 2023 af cecilie1606 - Niveau: A-niveau

Hej

Er der nogle, som kan hjælpe mig med del 2 og 3 i denne her opgave?

På forhånd tak for hjælpen.

Vedhæftet fil: Opgave 8.2.4.png

Svar #1
22. juli 2023 af cecilie1606

Her er hvad jeg har gjort i del 1:

Vedhæftet fil:Opgave 1.png

Brugbart svar (0)

Svar #2
23. juli 2023 af M2023

#0. Jeg indsætter billeder.

Opgaven

Dit svar til spørgsmål 1


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. juli 2023 af M2023

#0. Du skal bruge formlen: z = x2 - y2 + y.

For niveuakurver (= snitkurver parallelle med xy-planen) har du, at z = konstant.

For snitkurver parallelle med xz-planen har du, at y = konstant.

For snitkurver parallelle med yz-planen har du, at x = konstant.


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. juli 2023 af M2023

#0. Niveaukurver. Rød: k = -2, lilla: k = 0,26 og blå: k = 3. Første akse = x, anden akse = y.

Vedhæftet fil:niveau.png

Svar #5
23. juli 2023 af cecilie1606

#3

#0. Du skal bruge formlen: z = x2 - y2 + y.

For niveuakurver (= snitkurver parallelle med xy-planen) har du, at z = konstant.

For snitkurver parallelle med xz-planen har du, at y = konstant.

For snitkurver parallelle med yz-planen har du, at x = konstant.

Mange tak for svar.

Men jeg er stadig ikke helt med på hvordan jeg viser, at parablen vender "benene" opad  i xz-planen og "benene" nedad i yz-planen.


Svar #6
23. juli 2023 af cecilie1606

Er dette fint ift. besvarelse af opgave?

Vedhæftet fil:Opgave 2.png

Brugbart svar (1)

Svar #7
23. juli 2023 af ringstedLC

#6: Du har byttet om på planerne.

\begin{align*} xy\textup{-plan}:z &= 0 &,\; h(x,y) &= x^2-y^2+y &&\textup{(som i "0" og "4") } \\ xz\textup{-plan}:y &= 0 &,\; h(x,0) &= x^2 &&\textup{(Glad parabel)} \\ yz\textup{-plan}:x &= 0 &,\; h(0,y) &= -y^2+y &&\textup{(Sur parabel)} \end{align*}


Brugbart svar (1)

Svar #8
23. juli 2023 af M2023

#5. Vi er enige om at xy-planen har ligningen z = 0 i et xyz-koordinatsystem?! I så fald gælder reglen, at den akse, der ikke indgår i planens navn skal være lig med 0! Det vil sige, at ligningen  for xz-planen er y = 0 og ligningen for yz-planen er x = 0. Hvilket igen vil sige, at planer parallelle med
- xy-planen har ligningen z = k, 
- xz-planen har ligningen y = k, 
- yz-planen har ligningen x = k,
hvor k ∈ R.

En snitflade parallel med xz-planen har y = k. Dette giver så: z = x2 - k2 + k ⇒ z = x2 + K. Dette er en parabel med benene opad i et koordinatsystem, hvor førsteakse er x-aksen og andenakse er z-aksen.

Tilsvarende for en plan parallel med yz-planen, hvor x = k, hvilket giver: z = k2 - y2 + y ⇒ z = -y2 + y + K. Dette er en parabel med benene nedad i et koordinatsystem, hvor førsteakse er y-aksen og andenakse er z-aksen.


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. juli 2023 af M2023

#4. 4) Kurven tegnet i Google.

Vedhæftet fil:kurve.png

Brugbart svar (0)

Svar #10
24. juli 2023 af Capion1

# 1, vedhæftede

Viser snitkurverne beliggende i parallelplaner til xy planen.
Kan du også vise, at disse kurver  i k k e  er parabler men hyperbler, - og hvorfor?
Lille hjælp:  Den generelle ligning for den hyperbolske paraboloide.


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. juli 2023 af M2023

#9 Rettelse: grøn akse er y og rød er x.

Vedhæftet fil:kurve2.png

Svar #12
25. juli 2023 af cecilie1606

#8 Okay, mange tak for et meget brugbart svar. Vil det være en god ide, at komme med et eksempel altså indsætte et tal ind for k - eller er det "fint bare", at skrive den "generelle regel" som du har forklaret for mig? :) Og hvordan vil man kunne gribe opgave 3 an? - jeg har ikke lavet en opgave før hvor man har skulle beskrive en graf på denne måde.

#5. Vi er enige om at xy-planen har ligningen z = 0 i et xyz-koordinatsystem?! I så fald gælder reglen, at den akse, der ikke indgår i planens navn skal være lig med 0! Det vil sige, at ligningen  for xz-planen er y = 0 og ligningen for yz-planen er x = 0. Hvilket igen vil sige, at planer parallelle med
- xy-planen har ligningen z = k, 
- xz-planen har ligningen y = k, 
- yz-planen har ligningen x = k,
hvor k ? R.

En snitflade parallel med xz-planen har y = k. Dette giver så: z = x2 - k2 + k ? z = x2 + K. Dette er en parabel med benene opad i et koordinatsystem, hvor førsteakse er x-aksen og andenakse er z-aksen.

Tilsvarende for en plan parallel med yz-planen, hvor x = k, hvilket giver: z = k2 - y2 + y ? z = -y2 + y + K. Dette er en parabel med benene nedad i et koordinatsystem, hvor førsteakse er y-aksen og andenakse er z-aksen.

Brugbart svar (0)

Svar #13
25. juli 2023 af M2023

#0. Løsningsforslag:

1) Nedenstående kontur-plot eller niveaukurve-plot er lavet i Geogebra. 

Disse kurver er retvinklede hyperbler for k ≠ 0,25 (for k = 0,25 er det et retvinklet kryds). Dette kan vises ved følgende omskrivning: 

k=x^2-y^2+y\Leftrightarrow k=x^2-(y-\tfrac{1}{2})^2+\tfrac{1}{4}\Leftrightarrow \mathbf{\frac{(x-0)^2}{k-\tfrac{1}{4}}-\frac{(y-\tfrac{1}{2})^2}{k-\tfrac{1}{4}}=1}

Dette viser, at
- hyperblernes centrum er (x,y) = (0,1/2), (...tallene efter "x -" og "y -"  i tæller-parenteserne)
- hyperbelgrenene ligger over og under centrum for k < 1/4, (...x-leddet bliver negativt)
- hyperbelgrenene ligger til venstre og højre centrum for k > 1/4 (...x-leddet bliver positivt) og
- hyperbelgrnenes asymptoter skærer hinanden i en ret vinkel, da x- og y-leddene divideres med samme tal.

Vedhæftet fil:konturer.png

Brugbart svar (0)

Svar #14
25. juli 2023 af M2023

#13. Angående krydset: k = 1/4:

\tfrac{1}{4}=x^2-y^2+y\Leftrightarrow x^2=(y-\tfrac{1}{2})^2\Leftrightarrow x=\pm (y-\tfrac{1}{2})\Leftrightarrow y=x+\tfrac{1}{2}\vee y=-x+\tfrac{1}{2}


Brugbart svar (0)

Svar #15
25. juli 2023 af M2023

#0. Svar på spørgsmål 2): 

#7...

\begin{align*} xz\textup{-plan}:y &= 0 &,\; h(x,0) &= x^2 &&\textup{(Glad parabel)} \\ yz\textup{-plan}:x &= 0 &,\; h(0,y) &= -y^2+y &&\textup{(Sur parabel)} \end{align*}

Glad = grenene opad og Sur = grenene nedad.


Brugbart svar (0)

Svar #16
25. juli 2023 af M2023

#0. Svar på spørgsmål 3): Niveaukurverne er hyperbler og snitflade-kurverne er parabler. Hele kurven er derfor en hyperbolsk paraboloide eller en saddel.


Brugbart svar (0)

Svar #17
25. juli 2023 af M2023

#0. Svar på spørgsmål 4):

Kurven set i perspektiv. Det ses at der er tale om en saddel:

Kurven set vinkelret på xy-planen, vinkelret på xz-planen og vinkelret på yz-planen:

Billede 1 fra venstre: Det ses af farverne, at konturkurverne parallelle med xy-planen er hyperbler.
Billede 2 og 3: Snitkurverne parallelle med xz-planen og yz-planen ses at være parabler. 

Vedhæftet fil:kurver.png

Svar #18
26. juli 2023 af cecilie1606

#17

#0. Svar på spørgsmål 4):

Kurven set i perspektiv. Det ses at der er tale om en saddel:

Kurven set vinkelret på xy-planen, vinkelret på xz-planen og vinkelret på yz-planen:

Billede 1 fra venstre: Det ses af farverne, at konturkurverne parallelle med xy-planen er hyperbler.
Billede 2 og 3: Snitkurverne parallelle med xz-planen og yz-planen ses at være parabler. 

Mange tak for nogle rigtig gode og uddybende svar - det sætter jeg stor pris på :)


Skriv et svar til: Niveaukurver og snit

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.