Fysik

Hjælp med en fysik opgave om kosmologi

29. august kl. 18:21 af linehh98 - Niveau: C-niveau

Hej er der nogen der kan hjælpe med en opgave fra bogen "en verden af fysik" C 

Opg 5,34

Den kosmiske mikrobølgebaggrundsstråling er termisk stråling, der blev dannet da universets temperatur var faldet til ca. 3000 K. Den termiske stråling vil have sin maksimale intensitet ved en bølgelængde givet ved Wiens forskydninglov 

λtop = kw/T

Konstanten har en værdien kw = 2,90*10-3 m*K, og T er temperaturen. 

a. Beregn bølgelængden, hvor mikrobølgebaggrundsstråling havde størst intensitet, da den blev udsendt

b. Hvilken type stråling var der tale om

Strålingen er siden blev rødforskudt med en værdi på ca. z=1100.

c. Beregn bølgelængden af mikrobølgestrålingen efter rødforskydningen 

d. Hvilken type stråling er der tale om

e. Beregn temperaturen af det legeme, der udsender stråling med en maksimal intensitet ved denne bølgelængde 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. august kl. 21:27 af peter lind

Hvad er problemet ?

a) skal du bruge den formel ser står i opgaven

b) Det slår du op i en tabel eller søg på internettet

c) Du har sikkert en bog eller tabel, hvor betyningen af z er forklaret. Du kan også se på https://da.wikipedia.org/wiki/R%C3%B8dforskydning

d) som b

e) brug formlen øverst i opgaven


Skriv et svar til: Hjælp med en fysik opgave om kosmologi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.