Fysik

Aktiviteten pr. m^3

16. september kl. 16:36 af Jules702 - Niveau: B-niveau

I er lukket kælderrum, hvis rumfang er 125 m^3, og hvis vægge, gulv og loft har en samlet overflade på 175 m^2, vil der efter nogen tids forløb indstille sig en ligevægtstilstand mellem radonudsivningen fra overfladen og henfaldet af radon i luften. Man kan regne med at udsivningen af _{86}^{222}\textrm{Rn} er 150 kerner pr. sekund pr. kvadratmeter. Aktiviteten fra radon i luften i kælderrum må af sundhedsmæssige grunde højst være 100 Bq/m^3 .

Bestem aktiviteten pr. m^3 fra den mængde _{86}^{222}\textrm{Rn}, der findes i rummet, når ligevægtstilstanden er indtrådt. Er der brug for ventilation i kælderrummet?

Jeg ved ikke helt, om jeg har regnet rigtigt. Jeg har gjort det, der intuitivt faldt mig ind, men jeg kan ikke forklare, hvorfor jeg har udregnet, som jeg har. Kan nogen hjælpe?

Jeg har udregnet på følgende måde:

Jeg fik tidligere i opgaven at vide, at halveringstiden er 3,82 døgn, og jeg har udregnet henfaldskonstanten k:

k=\frac{ln(2)}{3,82*24*60*60s}=2,100141*10^-6 s^-1

Så har jeg gjort følgende: 

150*175=26250

26250*2,100141*10^-6s^-1=0,55129 Bq

Så der er ikke brug for ventilation?

Kan nogen hjælpe mig og evt guide mig i forhold til enheder, hvis min udregninger er rigtige? Jeg er lidt forvirret omkring det hele...


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september kl. 18:39 af peter lind

Du skal først regne ud hvor meget der siver ud af rummet. Det er overfladen gange 150 s-1. Dette .er så antal partikler der produceres i hele rummet. Dernæst skal du finde hvor meget der produceres i hver m3


Svar #2
16. september kl. 19:40 af Jules702

Vil det sige, at jeg skal tage tallet 26250 og dividere med 125? Det bliver så til at aktiviteten pr. m^3 er 210 Bq.

Hvad er enheden for 26250?


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. september kl. 21:06 af peter lind

Jeg har ikke regnet efter; men metoden er rigtig.

Enheden er sek-1


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. september kl. 12:34 af ringstedLC

#0: Når ligevægtstilstanden mellem udsivning og henfald er opnået, spiller henfaldskonstanten ingen rolle:

\begin{align*} \textup{Ventilation kr\ae ves, n\aa r}:\\ \frac{A}{\textup{m}^3} &> 100\;\frac{\textup{Bq}}{\textup{m}^3} \\ \frac{A}{\textup{m}^3} &= \frac{150}{\textup{m}^{2}\;\textup{s}}\cdot \frac{175\,\textup{m}^2}{125\,\textup{m}^3} \\ &= \frac{210}{\textup{m}^3}\;\textup{s}^{-1} \\ \frac{A}{\textup{m}^3} &= 210 \;\frac{\textup{Bq}}{\textup{m}^3} &&,\;\textup{s}^{-1}= \textup{Bq\;(ved radioaktivitet)} \end{align*}


Skriv et svar til: Aktiviteten pr. m^3

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.