Matematik

Stationære punkter og ekstrema

21. september kl. 12:10 af cecilie1606 - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg har lavet opgave 1 i denne her opgave, men kan simpelthen ikke komme videre - jeg kan ikke finde ud af bestemme det stationære punkt - synes ikke jeg kan få det til at passe når jeg regner det ud - jeg får det til ({x = 1.762496376, y = 1.762496376)

Vedhæftet fil: Øvelse 8.4.5.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september kl. 12:16 af M2023

#0. Jeg indsætter billedet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. september kl. 12:59 af mathon

\small \begin{array}{llllll}\textbf{1.}\\& \textup{Et udtryk for det }\\ &\textup{samlede areal:}\\&& A(x,y)=x^2+y^2+\left (36-x-y \right )^2 \end{array}


Svar #3
21. september kl. 13:19 af cecilie1606

#2

\small \begin{array}{llllll}\textbf{1.}\\& \textup{Et udtryk for det }\\ &\textup{samlede areal:}\\&& A(x,y)=x^2+y^2+\left (36-x-y \right )^2 \end{array}

Jeg har facitlisten for hele opgaven - og den siger at svaret på opgave 1 er som jeg har skrevet: A(x,y) = x^2*y^2+(9-x-y)^2.

Det er også derfor jeg simpelthen ikke kan finde ud af at komme videre derfra, da jeg ikke synes resultatet giver mening.


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. september kl. 13:41 af Eksperimentalfysikeren

Der er en skrivefejl i facitlisten. Du kan se det ved dimensionsanalyse:

x er en længde og y er en længde. x2 er en længde gange en længde, hvilket er et areal. Det samme gælder y2.   x2y2 skulle så være et areal i anden, men det findes ikke i vor tredimensionale verden.

Den sidste parentes er også en længde (bortset fra at der burde stå 9m), så dette led er også et areal. Skal dimensionerne passe, skal der stå x2+y2 +(9m-x-y)2.

Det er korrekt, at der skal stå 9, for det første kvadrat bruger 4x og det andet 4y af de 36, så der er 36-4x-4y tilbage, som skal deles mellem 4 sider.


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. september kl. 13:52 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll}\textbf{2.}\\& A(x,y)=2x^2+2y^2+2 x y-72x-72y+1296\\ \\& \textup{den afledede mht x: }\\&\qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad A_x{}'\left ( x,y \right )=4x+2y-72\\& \textup{den afledede mht y: }\\&\qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad A_y{}'\left ( x,y \right )= 4y+2x-72 \\\\\\& \textup{Station\ae re punkt:}\\& \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \textup{solve}\left (4x+2y-72=0 \; \textup{and} \; 4y+2y-72=0,x,y\right ) \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. september kl. 14:12 af mathon

Rettelse:
                  \small \small \begin{array}{llllll}\textbf{1.}\\& \textup{Et udtryk for det }\\ &\textup{samlede areal:}\\&& A(x,y)=x^2+y^2+\left (36-4x-4y \right )^2 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. september kl. 14:20 af mathon

\small \small \small \begin{array}{llllll}\textbf{2.}\\& A(x,y)=17x^2+17y^2+32 x y-288x-288y+1296\\ \\& \textup{den afledede mht x: }\\&\qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad A_x{}'\left ( x,y \right )=34x+32y-288\\& \textup{den afledede mht y: }\\&\qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad A_y{}'\left ( x,y \right )= 34y+32x-288 \\\\\\& \textup{Station\ae re punkt:}\\& \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \textup{solve}\left (34x+32y-288=0 \; \textup{and} \; 34y+32x-288=0,x,y\right ) \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #8
21. september kl. 15:11 af Eksperimentalfysikeren

#6: du har glemt at dividere med 4. Det korrekte udtryk er x2+y2 +(9-x-y)2.

Arealet bliver A(x,y) = 2x2+2y+2xy-18x-18y+81


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. september kl. 16:45 af mathon

2. rettelse:

\small \small \small \small \begin{array}{llllll}\textbf{2.}\\& A(x,y)=2x^2+2y^\textbf{{\color{Red} 2}}+2 x y-18x-18y+81\\ \\& \textup{den afledede mht x: }\\&\qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad A_x{}'\left ( x,y \right )=4x+2y-18\\& \textup{den afledede mht y: }\\&\qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad A_y{}'\left ( x,y \right )= 4y+2x-18 \\\\\\& \textup{Station\ae re punkt:}\\& \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \textup{solve}\left (4x+2y-18=0 \; \textup{and} \; 4y+2x-18=0,x,y\right ) \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. september kl. 17:02 af mathon

\small \begin{array}{lllllll}\textbf{3.}\\& \textup{Punkttype:}\\&& A_{xx}{}''(x,y)=4\\\\&& A_{yy}{}''(x,y)=4\\\\&& A_{xy}{}''(x,y)=2\\\\\\&& A_{xx}{}''(x,y)\cdot A_{yy}{}''(x,y)-A_{xy}{}''(x,y)^2=4\cdot 4-2^2=12>0\\\\&\textup{da}\\&& A_{xx}{}''(3,3)>0 \textup{ og }A_{xx}{}''(3,3)\cdot A_{yy}{}''(3,3)-A_{xy}{}''(3,3)^2>0\\&\textup{har}\\&&A(x,y)\textup{ minimum i }(3,3). \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. september kl. 17:09 af mathon

                                  \small A(x,y)_{\textup{min}}= 2\cdot 3^2+2\cdot 3^2+2\cdot 3\cdot 3-18\cdot 3-18\cdot 3+81=27


Skriv et svar til: Stationære punkter og ekstrema

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.