Matematik

Løsning til differentialligning, Vejen til Matematik A2, Opgave 302, Side 244, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

29. oktober 2023 af ca10 - Niveau: A-niveau

Opgave 302

Undersøg on funktionen f ( x ) = 2e2x - 1 er løsning til differentialligningen y' - 2y = 5

Mit forsøg

Jeg mener at man kan anvende følgende:

( x ) = ekx                                og             f ' ( x ) =   kekx      

 ( 2e2x - 1 )' + 2 (2e2x - 1 ) = 5

4e2x -1 + 4e2x - 1              = 5

                             0         ≠ 5

Mit spørgsmål er, om min udregning er rigtig eller forkert for f (x ) = e2x -1 er vel en sammensat funktion der skal differentieres, så kan man anvende f ( x ) = ekx       og       f ' ( x ) =   kekx    som jeg har gjort ? 

I facitlisten side 395 er f ikke en løsning.

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. oktober 2023 af mathon

Udregningen er rigtig.

Men konklusionen mangler.


Svar #2
29. oktober 2023 af ca10

Tak for svaret

Konklussionen må så være, at 0 ≠ 5 derfor er f ( x ) = 2e2x - 1  ikke en løsning til differentialligningen y' - 2y = 5

Er det rigtigt forstået.

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. oktober 2023 af ringstedLC

Du bytter om på årsag og konklusion/virkning.

f er ikke en løsning (konklusion), da 0 ≠ 5 (årsag).


Svar #4
29. oktober 2023 af ca10

Tak for svaret.


Skriv et svar til: Løsning til differentialligning, Vejen til Matematik A2, Opgave 302, Side 244, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.