Fysik

Energibevarelse ved beta minus henfald

16. november 2023 af Bibidibabedibuu - Niveau: B-niveau

Hved godt hvordan man agumentere for bevarelse af ladning, leptontal og nukleoner, men hvordan agumentere man for energibevarelse?

Man kan jo ikke ligsom et gammahenfald sige at den ekstra energi, da det er metastabile tilstand, udsendes som gammakvant.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2023 af peter lind

Man ser jo blot på eksperimenter hvor energien før og efter er det samme


Svar #2
16. november 2023 af Bibidibabedibuu

Hvis man havde et henfaldsskema, hvordan ville man så ud fra det kunne vise at energien er bevaret? - kan man overholdet det?

Man kan vel ikke bare skrive at energien er det samme før og efter?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. november 2023 af peter lind

jo det kan man godt.


Svar #4
17. november 2023 af Bibidibabedibuu

Men kræver det ikke energi at udsende en elektron og antineutrino? Hvor kommer den energi fra? En neutron kræver ikke mere energi end en proton.


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. november 2023 af peter lind

Det er ikke rigtig. Energi er masse ifølge eisteins lov E = m*c2 hvor c er lyshastighedem. Ved henfaldet forsvinder der lidt masse, som omdannes til kinetisk energi


Svar #6
17. november 2023 af Bibidibabedibuu

forstår ikke hvordan massen bliver mindre således der er energioverskud til kinetisk energi der kan skyde partiklerne ud

En neutron vejer 1,0087 unit.

En elektron vejer 0,00055 unit.

En proton vejer 1,0073 unit.

Beta minus

1,0073+0,00055=1,00785

Beta plus

1,0087+0,00055=1,00925


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. november 2023 af peter lind

Det sidste er noget vås. En betapartikel er en elektron eller en positron som vejer 0,005 u

Massen af en neutron er 1.008665 u

massen af en positron er 1,007276 u

differensen mellem massen af en neutron er så 0,00139 u hvilket er større end betapatiklens masse.


Svar #8
17. november 2023 af Bibidibabedibuu

Men når det er er beta plus henfald er det vel noget rod, fordi protonen vejer mindre end neutronen?

Brugbart svar (0)

Svar #9
17. november 2023 af peter lind

Det skal den også gøre for at få et henfald. Der bliver energi til overs når neutronen henl henfader til en beta partikel (både + og - de vejer nemlig det samme) Der er energi til rådighed både til selve betapartiklen og kinetisk energi.


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. november 2023 af peter lind

Neutronen henfalder som

n0 -> p + β- + neutrino   p er positronen

For at kunne det må neutronen have større energi (eller masse) end den energi der bruges på højre side


Svar #11
18. november 2023 af Bibidibabedibuu

Ved beta plus er det jo en en proton der omdannes til en neutron. Hvis protonen vejer mindre kan jeg ikke se hvordan der skulle være energi tilbage, her vil det så kræve enegi


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. november 2023 af peter lind

en proton er stabil


Svar #13
18. november 2023 af Bibidibabedibuu

hvad mener du med at en proton er stabil?

Med beta plus henfald omdannes en proton til en neutron.

Brugbart svar (0)

Svar #14
18. november 2023 af peter lind

Det gør den ikke: Hvor har du dog fået det fra ? se https://da.wikipedia.org/wiki/Proton


Skriv et svar til: Energibevarelse ved beta minus henfald

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.