Kemi

Kemiske mængdeberegninger

06. marts kl. 21:49 af Jakub200 - Niveau: B-niveau

Er der nogen, som kan tjekke disse ni kemiopgaver i den vedhæftede fil for at bekræfte, at de er løst korrekt?


Svar #1
06. marts kl. 21:50 af Jakub200

Er der nogen, som kan tjekke disse ni kemiopgaver igennem og bekræfte, hvorvidt de er løst korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. marts kl. 15:26 af M2023

#0. Jeg har set på opgave 2, som ser rigtig ud. Jeg ville dog nøjes med ét skema som f.eks.:

\begin{matrix} & 1\;TiCl_4 & 1\;O_2 & 1\;TiO_2 & 2\;Cl_2\\ m& 100 & 16,78 & 42,11 & 74,76\\ M& 189,7& 32,00 & 79,87 & 70,91\\ n& 0,5272 & 0,5272 & 0,5272 & 1,054 \end{matrix}

a) Af skemaet ses, at den masse af TiO2, der kan dannes ud fra 100 g TiCl4 er 42,1 g.

b) Af skemaet ses, at massen af dichlor, der kan dannes ud fra 100 g TiCl4 er 74,76 g.

c) Af spørgsmål a) ses, at der kan dannes 42,1 g TiO2 af 100 g TiCl4. Dermed skal der bruges
   (100/42,11)·100 g = 238 g TiCl4 til at danne 100 g TiO2.

Forklaring til skemaet:
1) Man afstemmer reaktionen og indsætter den kendte masse for TiCl4
2) Man finder molmassen for hvert stof ud fra det periodiske system.
3) Man beregner stofmængden for TiCl4 ved hjælp af formlen n = m/M.
4) De andre stofmængder findes ved at gange stofmængden af TiCl4 med forholdet mellem koefficienten for
    stoffet og koefficienten for TiCl4
5) Endelig findes massen af hvert stof ved hjælp af formlem m = n·M.


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. marts kl. 16:32 af M2023

#2. I øvrigt: Husk at undersøge for massens konstans:

Venstre side: 100 + 16.78 = 116,78

Højre side: 42,11 +74,76 = 116,87

En mindre afvigelse, der skyldes, at massen af O2 skal være16,87 g, hvilket hermed er rettet.


Skriv et svar til: Kemiske mængdeberegninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.