Fysik

formfaktor - er det korrekt beregnet eller hvad er der gået galt i bergeningen?

09. marts kl. 20:20 af SkolleNørd - Niveau: B-niveau

Er dette realistisk et svar, når der skal bergenes en formfaktor?

I bogen " EN VERDEN AF FYSIK B" står der at formfaktoren er for en kugle er 0,47, men det er vel ikke i nærheden af det svar som jeg har beregnet


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. marts kl. 20:46 af Eksperimentalfysikeren

Hvordan har du fundet k?


Svar #2
09. marts kl. 21:06 af SkolleNørd

#1

Hvordan har du fundet k?

Jeg vedhæfter lige hvordan jeg ahar fundet k.

Kn du evt se omd er er fejl i enheden eller hvad der er gået galt.


Svar #3
09. marts kl. 21:07 af SkolleNørd

#1

Hvordan har du fundet k?

-


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. marts kl. 09:12 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. marts kl. 09:46 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textbf{Teori}\\&& F_{\textup{gnid}}=\left (\frac{1}{2}\cdot C_{\textup{gnid}}\cdot \varrho_{\textup{luft}}\right )\cdot A \cdot v^2=k\cdot A\cdot v^2\\\\&& k=0.0177\;\mathrm{\frac{kg}{m^3}}\qquad \varrho_{\textup{luft}}=1.293\;\mathrm{\frac{kg}{m^3}}\\\\&&C_{\textup{gnid}}=\frac{2\cdot k}{\varrho_{\textup{luft}}}=\frac{2\cdot \left ( 0.0177\;\mathrm{kg\cdot m^{-3}} \right )}{1.293\;\mathrm{kg\cdot m^{-3}}}=0.027 \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. marts kl. 12:13 af ringstedLC

#3 

\begin{align*}\Bigl(v^2, F_{luft}\Bigr)\,\textup{grafens h\ae ldning}: a &= \frac{F_{luft}}{{v_s}^2} \\ \left [ a \right ] &= \frac{\textup{N}}{(\textup{m\,s}^{-1})^2}=\frac{\textup{kg\,m\,s}^{-2}}{\textup{m}^{2}\,\textup{s}^{-2}}=\frac{\textup{kg}}{\textup{m}} \\F_{luft}\bigl(v^2\bigr)=a\cdot {v_s}^2 &= k\cdot A\cdot {v_s}^2 \\ k &= \frac{a}{A} \\\textup{Enhed\,}k:\left [ k \right ] &= \frac{\textup{kg\quad}}{\textup{m\,m}^2}=\frac{\textup{kg}}{\textup{m}^3} \\ k=\tfrac{1}{2}\cdot \rho\cdot c_w\Rightarrow c_w &= \frac{2\,k}{\rho} \\ \textup{Enhed\,}c_w:\left [ c_w \right ] &= \frac{\textup{kg}\,\textup{m}^3}{\textup{m}^3\,\textup{kg}}=\left [ \; \right ] \end{align*}

Arealet A er tværsnitsarealet, ikke overfladearealet af legemet (kaffefiltret).

Et kaffefilter, str. 4 åbnet som en keglestub:

\begin{align*}A &= \pi\cdot\bigl(0.065\,\textup{m}\bigr)^2=0.013\,\textup{m}^2 \\ c_w &= \frac{2\cdot 0.0177\,\textup{kg\,m}^{-1}}{1.2\,\textup{kg\,m}^{-3}\cdot0.013\,\textup{m}^2}=2.2 \\ \textup{Dit\,kaffefilter}:\\ A=36.9\,\textup{cm}^2 &= \pi\cdot r^2 \\r &= 3.4\,\textup{cm}\quad \textup{er meget lille!} \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. marts kl. 13:13 af M2023

#0. Se eventuelt dette billede fra https://denstoredanske.lex.dk/luftmodstand:


Skriv et svar til: formfaktor - er det korrekt beregnet eller hvad er der gået galt i bergeningen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.