Matematik

Bestem den spidse vinkel mellem vektor v og vandret

29. august kl. 17:26 af mussi0140 - Niveau: A-niveau

Hej, håber nogle kan hjælpe mig og jeg har den her opgave. Jeg ikke kan løse.

Til at starte med forsår jeg ikke hvad der menes med vandret. Mit gæt er x-aksen, er det rigtigt?

Jeg har løst a), som giver Hastighedsvektoren når t=1 er [−4 1].

Men hvordan løser jeg b). Tænker jeg skal bruge vinkel= cos^-1 (dotp(?,?)/norm(?)*norm(?)) - jeg benytter TI-nspire :I

Håber nogle kan hjælpe mig :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. august kl. 18:00 af jl9


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. august kl. 18:01 af jl9

Ja man kan bruge den vandrette basisvektor langs x-aksen ,

î = [1 0]


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. august kl. 18:06 af jl9

..men den skal nok pege i samme x-retning som hastighedsvektoren. Så:


Svar #4
29. august kl. 18:22 af mussi0140

Hvis jeg sætter det ind i min dot formel: vinkel=cos^-1 (dotp(([-4 1]),([-1 0]))/ norm([-4 1]) * norm([-1 0])≈14.036 

Er det rigtigt forstået? eller...


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. august kl. 18:26 af jl9

ja

edit: hov, S skulle hedde V

Vedhæftet fil:Untitled.png

Svar #6
29. august kl. 18:40 af mussi0140

Super tak!!!!


Brugbart svar (1)

Svar #7
29. august kl. 23:34 af ringstedLC

#0

Til at starte med forsår jeg ikke hvad der menes med vandret. Mit gæt er x-aksen, er det rigtigt?

Det forstår jeg godt, at du ikke forstår. Men dit gæt er nu alligevel godt.

Efter min mening er det en uskik at betegne akserserne som "den vandrette" og "den lodrette".

Den spidse vinkel mellem to vektorer har en cosinusværdi, der er positiv. Brøken i formlen bliver positiv, når skalarproduktet er positivt, da produktet af længderne kun kan være positivt:

\begin{align*} \cos\bigl(v_{spids}\bigr)&=\frac{|\vec{a}\cdot\vec{b}|}{|\vec{a}|\cdot|\vec{b}|} \end{}

I nSpire: vinkel_spids=cos^-1 abs(dotp(([-4 1]),([-1 0]))/ norm([-4 1]) * norm([-1 0])


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. august kl. 01:24 af SuneChr

Overskriften kunne f.eks. hedde:
           Bestem den spidse vinkel mellem v og i i koordinatsystemet {O , i , i^} .
Her er beregninger i systemet ens, hvorend basisvektorerne peger.
Geometrien fordrer ikke, at abscisseaksen skal følge en havoverflade ved havblik.
Ej heller at ordinataksen skal følge lodlinjen.
Så kommer vi udenom de lidt subjektive opfattelser af, hvad vandret, lodret, under, over, til højre,
til venstre, nord, syd, øst, vest, er. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. august kl. 14:14 af M2023

#0. Vinklen i forhold til vandret for vektoren v = (a,b) er |tan-1(b/a)|.

Det er ligesom for vinklen mellem en ret linje og vandret, når du kender linjens hældning.


Skriv et svar til: Bestem den spidse vinkel mellem vektor v og vandret

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.