Matematik

Kombinatorik, Regning/Matematik, 8 skoleår, Opgave 5 Side 21, ( E. Skovbjerg og Å. Sørensen)

24. november 2024 af ca10 - Niveau: 9. klasse

Se den vedhæftede fil med opgave 7 tegningen og facit.

Opgave 7 

Tegningen forestiller en signaltavle med 5 lamper, der kan tændes enkeltvis eller flere samtidig.

Tavlen findes i en virksomhed, hvor hver enkelt af personalet har sin kombination af lysende lamper, så at den pågældende kan tilkaldes.

a) Hvor mange kombinationer findes der?

b) Hvor mange lamper skal man mindst bruge, hvis man har brug for 125 kombinationsmuligheder?

Jeg vil meget gerne have tip til hvordan man løser opgave 7 a) og b)

På forhånd tak

Vedhæftet fil: Opgave 7 og Facit.png

Brugbart svar (2)

Svar #1
24. november 2024 af mathon

a)
              Hver lampe har 2 muligheder tændt eller slukket. Herfra skal dog trækkes muligheden, hvor alle
              lamper er slukket dvs når virksomheden er lukket og slukket:

                           antal muligheder:  
                                                            25 - 1


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. november 2024 af mathon

b)
                                                            2antal -1 ≥ 125


Svar #3
24. november 2024 af ca10

Til svar #1, mathon

Nu forstår jeg a).

i b) 2antal -1 ≥ 125

Når man skal bestemmer antallet af lamper så er man tvunget til at prøve sig frem

25 -1 = 32 -1 = 31

26 - 1 = 64 -1 = 63

27 - 1 = 128 - 1 = 127

Så man skal mindst bruge 7 lamper for at få 125 kombinationsmuligheder.

Vi har så brugt Matematisk Formelsamling Gymnasiet Matematisk linje 3-Årigt forløb til A-niveau side 21.

grundtallet er 2 og eksonenten er x som er antal så:

          2x - 1 = 125

          2x       = 126

 log ( 2x )     = log ( 126 )

x • log ( 2 )  = log ( 126)

           x = log ( 126 ) / log (2 )

           x = 6.9657 ≈ 7

Men i niende klasse lærer de ikke noget om logaritmer så det er en svær opgave.

Spørgsmål er følgende:

Når man trækker 1 fra skyldes det at tallet 1 er arbejdsgiveren og arbejdsgiveren er ikke personale, eller hvordan skal eller opfatte tallet 1?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. november 2024 af AMelev

#3

Når man trækker 1 fra skyldes det at tallet 1 er arbejdsgiveren og arbejdsgiveren er ikke personale, eller hvordan skal eller opfatte tallet 1?

En af de 25 muligheder, er den, hvor alle 5 lamper er slukkede, men den kan jo ikke bruges til at hidkalde en medarbejder, da den også vil være gældende, når der af den ene eller anden grund er slukket for strømmen.
Derfor skal den ikke medregnes i antallet af kombinationer af lysende lamper.

Med hensyn til b) har du ret i at man enten må løse ligningen eller prøve sig systematisk frem, men det er da også ret ligetil.
 


Svar #5
24. november 2024 af ca10

Til svar #4 AMelev

Ja selvfølgelig, det er da klart.

Tak for svaret


Skriv et svar til: Kombinatorik, Regning/Matematik, 8 skoleår, Opgave 5 Side 21, ( E. Skovbjerg og Å. Sørensen)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.