Fysik

Konstant acceleration udfra ændring i s(t)

08. december 2024 af J3ger - Niveau: C-niveau

Jeg har et spørgsmål hvorfra at jeg skal udregne den konstante acceleration a en kugle skudt ud fra en fjederkanon. Det har taget den 0,5 sekunder at stige (og falde) 0,4 meter, og jeg kan ikke finde nogen ordentlig formel i min bog. Skal jeg bare gå ud fra at den har den konstante acceleration af 0,8 m/s?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. december 2024 af Sveppalyf (Slettet)

Idet kuglen forlader kanonmundingen, så har den en konstant acceleration nedad på g = 9,82 m/s2.


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. december 2024 af ringstedLC

Når kuglen forlader fjederen har den en fart, der bremses af tyngdeacc. indtil den er nul, hvorefter kuglen accelereres, igen af tyngdeacc. nedad mod jorden.

Kuglen mundingshastighed har den fået ved den acceleration som fjederkraften har givet den.


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. december 2024 af ringstedLC

SP's kompendie https://www.studieportalen.dk/kompendier/fysik/formelsamling/mekanik/bevaegelse giver følgende (ved konstant acc.) :

\begin{align*}v &= a\,t+v_0 &&\Rightarrow a=\frac{v-v_0}{t} \\ s &= 0.5\,a\,t^2+v_0\,t+s_0 &&\Rightarrow a=\frac{2\cdot\bigl(s-s_0-v_0\,t)}{t^2} \\ v^2-{v_0}^2 &= 2\,a\,(s-s_0) &&\Rightarrow a=\frac{v^2-{v_0}^2}{2\cdot(s-s_0)} \end{}


Skriv et svar til: Konstant acceleration udfra ændring i s(t)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.