Fysik

Elektriker - GF2 - Blandet forbindelse

29. januar 2025 af varsted - Niveau: Universitet/Videregående

Hej. Jeg sidder lidt fast med en opgave her. Jeg har fundet de fleste værdier, men kan simpelthen ikke gennemskue hvordan jeg finder frem til resten af dem. Er der nogle som er skarpe på blandet forbindelser? Eller som måske kan pege med i den rigtige retning af hvad jeg hernæst skal finde for at komme videre? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. januar 2025 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. januar 2025 af ringstedLC

Du er startet fint, men laver dobbeltarbejde, da I1.2.3.4.5 = I6

Indtegn erstatningsmodstandene for R1.2 og R4.5 

Se nu at de udgør en serieforbindelse og gennemløbes af strømmen I1.2.4.5 Det bruges til at finde spændingsfaldene over de to paral.-forbindelser.

Brug så at modstande i en paral.-forbindelse deler strømmen i det omvendte forhold af modstandstallene:

\begin{align*} \frac{I_{R_1}}{I_{R_2}}=\frac{R_2}{R_1} \quad&,\quad\frac{I_{R_4}}{I_{R_5}} &= \frac{R_5}{R_4} \quad,\quad I_{R_1\parallel R_2}=I_{R4\parallel R_5}=I_{1.2.4.5.} \end{}

da fx en større R2 giver en mindre IR2

Se eventuelt http://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=2026988#202701


Svar #3
29. januar 2025 af varsted

#2

Du er startet fint, men laver dobbeltarbejde, da I1.2.3.4.5 = I6

Indtegn erstatningsmodstandene for R1.2 og R4.5 

Se nu at de udgør en serieforbindelse og gennemløbes af strømmen I1.2.4.5 Det bruges til at finde spændingsfaldene over de to paral.-forbindelser.

Brug så at modstande i en paral.-forbindelse deler strømmen i det omvendte forhold af modstandstallene:

\begin{align*} \frac{I_{R_1}}{I_{R_2}}=\frac{R_2}{R_1} \quad&,\quad\frac{I_{R_4}}{I_{R_5}} &= \frac{R_5}{R_4} \quad,\quad I_{R_1\parallel R_2}=I_{R4\parallel R_5}=I_{1.2.4.5.} \end{}

da fx en større R2 giver en mindre IR2

Se eventuelt http://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=2026988#202701

Tak for svaret!

Jeg er ikke sikker på jeg helt forstår. Jeg har fundet I1,2,4,5 = 48,747A. Hvordan finder jeg så frem til enten spændingen eller strømmen i hver R1, R2, R4 og R5?


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. januar 2025 af peter lind

Der er ingen spændningskilder på, så jeg kan ikke se hvordan du har regnet det ud.

Generelt er der 2  metoder.

Den ene er at angiver nogle spændinger (V1, V2 ...)i nogle uafhængige punkter skive for eks. punktet øverst til venstre og mellem R1 og R2. Strømmene med fortegn som kommer ind i et punkt kan du finde af Ohm's lov. Summen af disse strømme skal give 0, da der hverken ophober eller forsvinder ladninger fra et punkt. Det skal du gøre for tilstrækkelig mange uafhængige punkter. Du får derved et lineært ligningssystem, som du må løse.

Den anden metode er at lave lave små strømkredse igen med fortegn. for eks. i den øverste firkant til venstre gennem R1 og R2. En anden strøm kan være være kredsen i de 2 øverste firkanter til venstre altså gennem 

R1, R4, R5 og R2. Strømmene finder ved hjælp  af Ohms lov. Det giver igen nogle lineære løsninger, som du må løse.

se evt. https://en.wikipedia.org/wiki/Kirchhoff%27s_circuit_laws eller https://da.wikipedia.org/wiki/Kirchhoffs_love_(elektriske_kredsl%C3%B8b)


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. januar 2025 af Eksperimentalfysikeren

Ud fra de givne værdier kan man se, at det er underforstået, at de to frie ender er forbundet til en spændingskilde med spænding Utot=400V.

Metoden er korrekt.

#3 Spændingen U1245 kan du finde ud fra I1245 og R1245, som du har beregnet.

Når du har alle værdierne, skal du huske at afrunde til et passende antal cifre.


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. januar 2025 af ringstedLC

#3

\begin{align*} \frac{I_{1}}{I_{2}}=\frac{R_2}{R_1}\Rightarrow \frac{I_{1.2.4.5}-I_{2}}{I_{2}} &= \frac{R_2}{R_1} \\ \frac{I_{1.2.4.5}}{I_{2}}-1 &= \frac{R_2}{R_1} &&\Rightarrow I_{2}=\frac{I_{1.2.4.5}}{\frac{R_2}{R_1}+1} \\ \Rightarrow \frac{I_{1}\,\bigl(\frac{R_2}{R_1}+1\bigr)}{I_{1.2.4.5}}=\frac{R_2}{R_1} \Rightarrow I_{1} &= \frac{R_2\cdot I_{1.2.4.5}}{R_1\,\bigl(\frac{R_2}{R_1}+1\bigr)} \\ &= \frac{R_2\cdot I_{1.2.4.5}}{R_2+R_1} \\ &= \frac{R_2\cdot I_{1.2.4.5}}{R_2\,\bigl(\frac{R_1}{R_2}+1\bigr)} &&\Rightarrow I_{1}=\frac{I_{1.2.4.5}}{\frac{R_1}{R_2}+1} \end{}

#5

\begin{align*} U_{1.2.4.5}={\color{Red}U_3}=I_{1.2.4.5}\cdot R_{1.2.4.5} \end{}


Skriv et svar til: Elektriker - GF2 - Blandet forbindelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.