Matematik

e lnx =x

03. april 2025 af SkolleNørd - Niveau: B-niveau

Hej

Er det korrekt at eln(x) = x og hvilke regler går det indunder?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. april 2025 af Moderatoren

Hvorfor tror du, at eln(x) = x? Altså hvilke beviser har du?
Hvad mener du med regler "indunder"?


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. april 2025 af mathon

\begin{array}{lllllll}& \textup{Den omvendte funktion til }y=\ln(x)\textup{ er }e^y\\\\ \textup{hvoraf}\\&e^y=e^{\ln(x)}=x\\\\& \textup{Tasteeksempel}\qquad e^{\ln(2)}=2 \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. april 2025 af Amatøren

Man kan vise at funktionen exp: R → R>0 , x ι→ ex har en omvendt funktion. Den omvendte funktion expº-1 er defineret som "den funktion der løber den modsatte vej", altså 

y = ex ⇔ loge(y) = loge(ex) = x = expº-1(y) ⇔ expº-1(x) = loge(x).

I stedet for loge(x) definerer man loge(x) := ln(x)  (dette er en definition, som derfor ikke kan bevises).

Altså: 

exp: R → R>0 , x ι→ ex.

expº-1R>0 → R , x ι→ ln(x).

________________________________________________

Notationen → R>0 kan tænkes på som en funktion hvis definitionsmængde er de reelle tal og hvis funktionsværdier er indeholdt i de positive reelle tal. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. april 2025 af SuneChr

# 0
Vi kan gøre prøve.
eln x = x
eln x  er en (sammensat) eksponentialfunktion, og om den her ved vi, er monoton.
Både ex  og ln x  er monoton.
Vi bruger logaritmeregnereglen for logaritmen til en potens,
da regnereglen for eksponentialfunktionen er den samme.
Vi kan derfor slutte, "ta'r" logaritmen på begge sider:
eln x = x    ⇔    ln (eln x) = ln x    ⇔   ln x · ln e = ln x   ⇔   ln x · 1 = ln x      for alle x > 0.
Her slutter så kæden af dobbeltimplikationer.


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. april 2025 af Eksperimentalfysikeren

exp(x) = ex er defineret som den omvendte funktion til ln(x), der igen er defineret som integralet af 1/u fra 1 til x:

ln(x) = \int_{1}^x \frac{1}{u}du

Man kan vise, at denne funktion opfylder funktionalligningen ln(ab) = ln(a)+ln(b) for logaritmer, hvilket er kriteriet for at funktionen er en logaritmefunktion.

Funktionen er defineret for positive reelle tal.

Det er muligt at udvide til de komplekse tal ved at definere exp(z) ud fra rækkeudviklingen af exp(x):

exp(x)= \sum_{n=0}^{ \infty}\frac{x^n}{n!}

Man definerer så ln som den inverse til exp.


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. april 2025 af ringstedLC

\begin{align*} y &= \ln(x)\Leftrightarrow x=e^y\qquad\textup{formel (85)} \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. april 2025 af StoreNord

#0
Det er ikke helt løgn. Hvis du i Geogebra skriver:   e^ln(x)   så får du linjen  y=x;
men kun i første kvadrant.


Skriv et svar til: e lnx =x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.