Matematik

Formlen: n (n-1) / 2. Ny Sigma 9, Opgave 7071, Side 303, (Henry Schultz, Knud Leth Nissen og Johan Jacobsen)

21. april 2025 af ca10 - Niveau: 9. klasse

Opgave 7071

Mellem det tal, som beregnes ved formlen n • (n-1)/2, og summen af de første ( n-1 ) naturlige tal gælder sammenhængen: 

n • ( n - 1 ) / 2=   1 + 2 + 3 + 4 ... ( n - 1 ).

--------------------------------------------------

Mit forsøg på at afprøve formlen.

n1 = 2

2 • ( 2 - 1 ) / 2 = 2 • 1 / 2= 1

n2 = 3

3 • ( 3 - 1 ) / 2 = 3 • 2 / 2= 3

n3= 4 

4 • ( 4 - 1 ) / 2 = 4 • 3 / 2= 6

Jeg indsætter n = 2, n = 3, n = 4, i  formlen n • ( n-1 ) / 2 og får følgende rækkefølge:

2 + 3 + 6

Mit spørgsmål er, hvad gør jeg forkert når jeg indsætter de førnævnte n = 2, n = 3 og n = 4 i n • ( n - 1) /2  så kommer jeg ikke frem til formlen n • ( n-1 ) / 2 =  1 + 2 + 3 + 4 ... ( n - 1 )?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. april 2025 af SuneChr

Differensrækken
1 + 2 + ... + n  =  n(n + 1)/2
er summen af de første n naturlige tal. (Den er let at udlede).

n        n(n - 1)/2         n(n + 1)/2      n(n + 1)/2 - n(n - 1)/2  = n          
1             0                       1                                 1
2             1                       3                                 2
3             3                       6                                 3
4             6                      10                                4
...                                                              


 


Svar #2
21. april 2025 af ca10

Tak for svaret

Jeg ser nærmere på det.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. april 2025 af AMelev

#0
n • ( n - 1 ) / 2=   1 + 2 + 3 + 4 ... ( n - 1 ).

Mit spørgsmål er, hvad gør jeg forkert når jeg indsætter de førnævnte n = 2, n = 3 og n = 4 i n • ( n - 1) /2  så kommer jeg ikke frem til formlen n • ( n-1 ) / 2 =  1 + 2 + 3 + 4 ... ( n - 1 )?

Jeg forstår nok ikke spørgsmålet, for du får da det samme på de to sider af lighedstegnet.
Venstre side n • ( n - 1 ) / 2 har du beregnet til 1, 3, 6 , ....             Ikke + 
Højre side 1 + 2 + 3 + 4 ... ( n - 1 ) gver det samme
n = 2: 1  (n - 1 =1)
n = 2: 1 + 2 = 3  (n - 1 = 2)
n = 3: 1 + 2 + 3 = 6

NB! Du kan lægge tallene sammen to og to fra hver sin ende: 1 + n - 1 = n, 2 + n - 2 = n, 3 + n - 3 = n osv.
Hvis n er ulige, er n- 1 lige, og så får du (n - 1)/2 "n-par", så totalen er (n - 1)/2 · n
Hvis n er lige, er n- 1 ulige, og så er det midterste tal n/2 alene, og der er (n - 2)/2 "n-par". Ialt har du så 
(n - 2)/2 · n + n/2 = (n - 2 + 1)·n/2 = (n - 1)/2 · n


Skriv et svar til: Formlen: n (n-1) / 2. Ny Sigma 9, Opgave 7071, Side 303, (Henry Schultz, Knud Leth Nissen og Johan Jacobsen)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.