Matematik

Blandet matematik hjælp..

17. maj 2005 af Tobias1234 (Slettet)
Jeg har nogle opgaver fra matematikeksamen i 2001 B-niveau som jeg er i tvivl om..

1. Opgave 4 (hvis der er nogen der har opgaverne.. ) Jeg har bestemt en foreskrift for potensfunktionen: v = 39,63 * T^0,497..

Nu skal jeg bestemme den procentvise ændring i v når T bliver 30% større.. (er det noget med den der fremskrivningsfaktor eller.. Jeg er ret lost må jeg nok indrømme)..

2. Jeg har parablen Y=x^2-8x+15.. Jeg skal finde afstanden fra dennes toppunkt (4,-1) til linjen y=3x-14.. Jeg har brugt punk-linje afstandsformlen og får 1/sqrt(10) er det rigtigt??

Herudover får jeg afvide at en familie af linjer er bestemt ved y=ax-(4a+2) og jeg skal nu bestemme for hvilke værdier af a parablen og linjen har et punkt tilfælles.. Er det noget med af diskriminanten skal være lig 0 eller..?

3. Et telt formet som en pyramide har en kvadratisk bund og 4 sideflader (ligebenede kongruente trekanter.) Teltet skal rumme 6 m^3 og rumfanget er givet ved: V=(1/3)*h*x^2 hvor h er pyramidens højde og x er siden i den kvadratiske bund..

Jeg skal nu bestemme arealet af sidefladen når siden i den kvadratiske bund er = 3..

Bruger man ikke bare T = 1/2*h*g hvor h=2 og grundlinjen er lig 3?

Så skal jeg vise at teltetsoverflade er en funktion af siden i den kvadratiskebund og at dette kan skrives som: o(x) = x^2 + srt(x^4+(1296/x^2))..

Her er jeg helt lost.. Kan godt se det første x^2 må være overfladearealet af bunden men hvordan de 4 trekanter kan blive til det sidste led forstår jeg ikke..

Håber der er nogen der kan hjælpe..

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. maj 2005 af allan_sim

#0. Det er nok lidt lettere at hjælpe, hvis du indsætter et link til sættet, eller eventuelt giver den identifikation af sættet, der står i højre hjørne, så det kan findes frem.

Svar #2
17. maj 2005 af Tobias1234 (Slettet)

Jeg har ikke noget link da jeg har fået den som kopi.. men identifikationen er 2002-8-2..

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. maj 2005 af allan_sim

#2. Så er den vel heller ikke fra 2001 :-)

Anyways - linket er her, jeg er på vej ud ad døren og kan derfor ikke hjælpe nu, men måske har andre tid....

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/2002/MED_2002-8-2.PDF

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. maj 2005 af Duffy

Ang 3)

Se:


https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=96309


Duffy

Svar #5
17. maj 2005 af Tobias1234 (Slettet)

Ahh tak..

Brugbart svar (0)

Svar #6
17. maj 2005 af JulieJense (Slettet)

#0
"1. Opgave 4 (hvis der er nogen der har opgaverne.. ) Jeg har bestemt en foreskrift for potensfunktionen: v = 39,63 * T^0,497..

Nu skal jeg bestemme den procentvise ændring i v når T bliver 30% større.. "

Det jeg ville gøre:
Du har oplyst en T-værdi, og vi vælger en tilfældig, T=193
Denne gøres 30% større:
T1 = 139*1,3 = 180,7

Så udregner du v(T) og v(T1):
v(T) = 39,63*193^0,497 = 541,93
v(T1) = 39,63*180,7^0,497 = 524,48

Procentvise forskel:
((v(T1) - v(T))/v(T1) ) *100 = 3,22%

Brugbart svar (0)

Svar #7
17. maj 2005 af JulieJense (Slettet)

Dvs. v stiger med ca. 3,2% når T bliver 30% større.

Svar #8
17. maj 2005 af Tobias1234 (Slettet)

Bruger jeg samme udregning som du har gjort.. Får jeg 12,23% - er det rigtigt?..

"T=193
Denne gøres 30% større:
T1 = 139*1,3 = 180,7"

Har du ikke kommet til at lave en taste fejl?

Mange tak for hjælpen..

Svar #9
17. maj 2005 af Tobias1234 (Slettet)

Nogen der kan hjælpe med 2.eren så ville det være lækkert..

Svar #10
17. maj 2005 af Tobias1234 (Slettet)

Help..

Brugbart svar (0)

Svar #11
17. maj 2005 af Duffy

. Jeg har parablen Y=x^2-8x+15.. Jeg skal finde
afstanden fra dennes toppunkt (4,-1) til linjen
y=3x-14.. Jeg har brugt punk-linje afstandsformlen
og får 1/sqrt(10) er det rigtigt??



NÆH!



Parablen P's toppunkt:

x = -b/(2a) = 8/2 = 4

y = 4^2-8*4+15 = -1


Afstanden, A, fra dennes toppunkt T:

T(4,-1) til linjen y=3x-14

y=3x-14

3x-y-14=0

dist(P,T) = |3*4-(-1)-14|/sqrt(4^2+(-1)^2) =

|3*4-(-1)-14|/sqrt(4^2+(-1)^2) = 1/sqrt(17)




Duffy

Svar #12
17. maj 2005 af Tobias1234 (Slettet)

I min bog hedder formlen |ax1+b-y1|/srt(a^2+1)

Er det den samme du har brugt?

Brugbart svar (0)

Svar #13
17. maj 2005 af Epsilon (Slettet)

#11: Tobias har nu ret i, at afstanden fra T(4,-1) til linien med ligningen y = 3x-14 er 1/sqrt(10).

//Singularity

Skriv et svar til: Blandet matematik hjælp..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.