Matematik

Radius udfra cirkeludsnit

13. april 2011 af Bootstrap (Slettet) - Niveau: B-niveau

Efter en del omregninger er jeg kommet lidt på vildspor i mit mat B eksamensprojekt.

Opgaven lyder som følgende:

a) Bestem radius i cirkelbuen,

og følgende er givet:

pilhøjden er 13,65900.

og vinklen på cirkeludsnittet er 22,06º, samt at fra punkt A til B er der 80 meter. Jeg har vedhæftet en tegning :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

Trekanten CDB er retvinklet, så vi har

(r-h)2 + |DB|2 = r2 ,

hvoraf r kan findes, idet h og |DB| er kendt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

Den angivne vinkel er ikke i overensstemmelse med den angivne pilhøjde h og længden af |AB|.


Svar #3
13. april 2011 af Bootstrap (Slettet)

Det lagde jeg godt mærke til da jeg startede på opgaven, ikke desto mindre, er det de tal eksamenssættet giver.

Jeg laver lige en post med de fuldstændige detaljer


Svar #4
13. april 2011 af Bootstrap (Slettet)

Jeg hader nu officielt de mennesker som har lavet eksamenssættet. De har valgt at give alle tal til alle opgaver. Uden at nævne til hvilken opgave hvert tal tilhøre.

Så den har bare givet en vinkel, og jeg tænkte jeg var smart og bruge følgende ligning:

pilhøjden/(1-cos(v/2)=r

og der brugte jeg vinklen, det giver selvfølgelig overhoved ikke mening, jeg har også fået i cirklens ligning af pilhøjden snarere er 5 meter end 13 meter, ved denne.

Jeg har grejet den nu, tak for at påpege det, det var rart at få det at vide af en anden.


Svar #5
13. april 2011 af Bootstrap (Slettet)

I forhold til den ligning du skrev, kendes to af linjestykkerne ikke?

Kun |DB| er kendt, eller er jeg helt væk?


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Jeg gik ud fra, hvad du skrev i #0. Her skrev du, at du kendte pilhøjden h samt længden |AB| . Af symmetrigrunde er længden |DB| jo det halve af længden |AB| . Jeg skal ikke forsøge at fortolke din afhandling i #4 til at afgøre, hvad der er kendt, og hvad der ikke er kendt. Men du må jo nok selv bedst vide, hvad der er givet i opgaven.


Svar #7
13. april 2011 af Bootstrap (Slettet)

Men at jeg kender pilhøjden h, og |DB|=40 meter

gør jo ikke at jeg kender hele linjestykket for |PC|=r=|CD|+h

Jeg kender pilhøjden h, ikke |CD|.


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Men der gælder jo, at |CP| er lig med cirklens radius, så |CD| = r-h, hvoraf ligningen i #1 .

Deraf fås så

r = (h2 + |DB|2) / (2h)


Svar #9
13. april 2011 af Bootstrap (Slettet)

Jeg forstår. Mange tak :-) (geometri virker så langt tilbage ;-))


Skriv et svar til: Radius udfra cirkeludsnit

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.