Almen studieforberedelse (AT)

Hjælp til AT - opgave

13. april 2011 af Shaolina (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg sidder her med en stor opgave til min AT-aflevering. Min lærer er EKSTREMT dårligt til at formulere sig således, at  det kan forstås. Han snakker alt for hurtigt, giver os mange lektier for (ikke det værste) og giver os store opgaver, hvori hans opgave beskrivelse er beskrevet meget dårligt.

- Her får i lige hele opgaven gengivet, og jeg håber, at nogen vil kunne hjælpe mig: (Jeg dikterer direkte fra papiret, så hvis der er noget i misforstår, er det altså ikke min skyld!)

____________

Formål:
Praktisk at arbejde med begrebet bæreevne - hvor mange mennesker kan leve i et områd, hvor subsistenslandbrug er fremherskende, dvs. hvor man ikke anvender ressourcer fra andre tidsperioder (reserver) eller fra andre områder (transport).

Materiale:
Kort: 1:50000 Zambia 1031 A3
1:50000 Zambia 1031 A4

Opgavebeskrivelse:
Vi befinder os i det nordøstlige Zambia, ikke langt fra byen Kasama. Området er præget af flyttemarksbrug, der på luftfoto ses som runde felter i skovområderne. Her råder en familie over 5 cirkelformede marker, der hver er på ca. 0,5 hektar, i forskellige stadier efter afbrænding og derfor er der også med forskellige afgrøder.
Hver mark opdyrkes i 3 år, hvorefter markerne henligger brak i 15 år, for at samle ny næring.
Vi skal i denne opgave koncentrere os om landsbyen Chekasofu farms. I denne landsby er der 52 familier, der i gennemsnit har 5 familiemedlemmer. Opgaven består i at vurdere naturgrundlaget samt dyrkningssystemet i Chekasofu farms. Vi skal ud fra kort og flyfoto vurdere, hvor stort et landområde landsbyen råder over. Hvor meget er dyrkeligt? Hvor meget er flodsænkninger, osv.?
Dette skal vi anvende til at beregne befolkningspresset i området: Hvor mange mennesker er der pr. km2?
For at give et indtryk af, hvordan menneskerne i Chekasofu farms udnytter jorden, kan vi opstille et areal regnskab.
På et stykke kalkepapir, skal du indtegne det areal, som du mener tilhører landsbyen Chekasofu farms. Til denne vurdering, skal du tage hensyn til landskabets naturlige grænser, men også afstanden til de øvrige landsbyer på kortet.
Derefter skal du indenfor landsbyens areal, med udgangspunkt i kortets signaturer, lave en arealkartering, som indfører i nedenstående skema.

ha = hektar

Arealklasse Størrelse (ha)
________________________________

Bebyggelse: 150
________________________________

Floddal: 760
________________________________

Græsområder: 890
________________________________

Skov: 1550
________________________________

Spredt opdyrket: 50
________________________________

I alt: 3400
________________________________

Cp = Spredt + skov er opdyrkede areal, som skal måles i % af areal i alt: (1550 + 50)* 100/3400 = 47,05 %

3400 hektar = 34 km2.

Vi kan nu beregne befolkningstætheden i området. Hvor stor er den? (52*5)/34 = 7,64 indb/km2

Befolkningspresset (indb/km2) skal nu vurderes. Undersøgelser i området har vist, at man kan opstille et teoretisk mål for, hvor meget landbrugssystemets bæreevne. (Og jo, det er sådan det står skrevet i arket!)

Det kalder man "den kritiske befolkningstæthed".

DKB = (100*Ca*L)/Cp = ha/indb

Cp angiver, hvor stor en procentdel af hele området, der kan opdyrkes. Store dele af tropisk Afrika kan ikke opdyrkes pga. terræn, vegetation, geologi, osv. Giv en vurdering af det opdyrkelige areal baseret på analyse af flyfoto og kortblade.

Min vurdering: (Er ikke sikker på, at den er rigtig beskrevet, pga. lærerens meget dårlige formulering af opgaven!):

- Området har store arealer af skov, som gør det velegnet til opdyrkning. Næsten 50 % af området kan benyttes. Der vil være rig mulighed for opdyrkning, også efter de ca. 3 år, hvor man er nødsaget til at flytte sine marker, da jorden løber tør for næringsstoffer, og derfor bliver udbyttet af ens opdyrkninger ikke så store.

NU KOMMER DEN DEL, SOM JEG ISÆR IKKE FORSTÅR!:

Ca er det areal, der er nødvendigt for at brødføde en person pr. år. Det kan i Afrika variere fra 0,1 til 1 hektar, afhængig af jordbunden, afgrøde, husholdets sammensætning og dyrkningsteknik. Hvis vi forudsætter, at alle i landsbyen får føde nok, kan arealet udregnes ud fra ovenforstående data om landsbyen. (Ja, men hvilke dele af data skal man bruge til beregningen? - Er det skov, spredt opdyrket eller et helt tredje, eller måske noget sammenlagt data? - Det er rigtig dårligt formuleret, mener jeg!).

Hvor stor er Ca?

Mit gæt: 50/260 = 0,19 hektar

L, land-use faktoren, angiver det antal "imaginære" markfelter en bonde skal have, for at jorden kan henligge brak tilstrækkeligt længe. Hvis der fx kræves 5 års brak for et års dyrkning, kræves der 6 markfelter.

Hvor stor er L? 6

Opgaven er nu at sammenligne den aktuelle befolkningstæthed med den teoretiske (DKB), som beregnet nedenfor:

Mit bud: (100*0,19*6)/47,05 = 2,42 ha/indb. - Men nu skal dette så omregnes til, og kig nu godt efter, INDB/KM2. (Og nej, HA/INDB er ikke det samme som INDB/HA!)

Her står jeg fuldstændig af. Jeg fik nemlig at vide, at det endelige resultat skulle blive, at den endelige "kritiske befolkningstæthed" ville blive godt dobbelt så stor, som den aktuelle befolkningstæthed i området Chekasofu farms. HVORDAN FANDEN KUNNE MAN FINDE FREM TIL DET?

Befolkningstætheden i hele Zambia er 11 indb/km2.

Kan man sige, at disse to tal siger noget om landbrugssystemets bæredygtighed og grænser for samme?

Aske fra vegetation beskåret fra et 5 gange større areal.

Hvilke følger får dette for systemets bæredygtighed?

- JEG ER VIRKELIG LOST! JEG ANER IKKE, HVAD JEG SKAL GØRE, OG JEG SKAL BRUGE ALLE BEREGNINGERNE INDEN FREDAG D. 15. APRIL 2011, OG ALLE UDREGNINGERNE SKAL JO HELST VÆRE KORREKTE! ER DER IKKE NOGEN MATEMATIKGENIER HERINDE, SOM KAN HJÆLPE MIG? JEG HAR VIRKELIG BRUG FOR HJÆLP!


Skriv et svar til: Hjælp til AT - opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.