Matematik

Indre produkt på vektorrum

25. april 2011 af pura (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg er i en opgave blevet bedt om at vise, at for ethvert tal t tilhørende de reelle tal, er en afbildning (som står i opgaven) et indre produkt på vektorrrummet R3.

Skal jeg fyre alle fem betingelser af, som gælder for et indre produkt eller er der en nemmere metode?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2011 af peter lind

Du er nød til at eftervise dem alle sammen. De fleste af betingelserne er normalt også nemme at bevise.


Svar #2
25. april 2011 af pura (Slettet)

Jeg forstår ikke helt, hvordan jeg fx skal eftervise (x+y|z) = (x|z) + (y|z), når jeg får opgivet en forskrift for ft som er afbildningen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. april 2011 af peter lind

det kommer jp an på afbildningen. Du kan jo regne de 2 udtryk ud.


Svar #4
25. april 2011 af pura (Slettet)

ft(x,y) = t2x1y1 + x2y2 + (x3y3)

Skal jeg lave to matricer ud af forskriften?


Svar #5
25. april 2011 af pura (Slettet)

hov, i det sidste led skal der stå:

(x3y3)/t2 i stedet for (x3y3)


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. april 2011 af Madsst (Slettet)

 Vis at f_t(x+y,z) = f_t(x,z)+f_t(y,z) ved simpel udregning. Jeg havde selv problemer med noget lignende her for nylig, da det kan virke lidt fjollet. 


Svar #7
25. april 2011 af pura (Slettet)

Jeg har bare svært ved at fremstille matricerne x og y:

Der står yderligere i opgaven:

x = (x1,x2,x3) og y = (y1,y2,y3)

Hvordan skal jeg kombinere vektorerne x og y med forskriften? Det er jeg i tvivl om :/

Skal der stå:

xt = (t2x1,x2,x3/t2) og yt = (t2y1,y2,y3/t2)


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. april 2011 af Madsst (Slettet)

Bemærk at x1,y1,z1,...,z3 alle er skalarer! 

 Udregn først f_t(x+y,z):

f_t(x+y,z) = t^2 (x1+y1) * z1 + (x2+y2) * z2 + (x3+y3) * z3 / t^2 

udregn så f_t(x,z) + f_t(y,z):

f_t(x,y) = t^2 * x1 * z1 + ... etc.

Reducer og vis det er det samme. 


Svar #9
25. april 2011 af pura (Slettet)

Dvs, jeg har lavet vektorerne xt og yt rigtigt?

Så kan jeg bruge dem videre til alle fem betingelser?


Skriv et svar til: Indre produkt på vektorrum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.