Matematik

Bestem koordinatsættet

26. april 2011 af zuku (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej studieportalen.

Jeg er ved at lave denne opgave til min hjemmeaflevering. Dog er jeg gået i stå med opgave c:

B) Bestem en ligning for tangenten t til grafen for f i punktet P(-2,f(-2)). 
Denne ligning er y=-3x+ 19

Tangenten t er også tangent til grafen for f i et andet punkt Q.
C) Bestem koordinatsættet til punktet Q.

Hvordan gør jeg dette?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2011 af Euroman28

hvad er foreskriften for f?

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #2
26. april 2011 af zuku (Slettet)

 Ups, ja det var nok vigtigt xD

f(x)=-x^4-2x^3+3x^2+1


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. april 2011 af Euroman28

din tangent er forkert.

den skal give y(x) = 5 - 4x

Hvis du sætter f(x) = y(x) hvilket medføre at f(x) - y(x) = 0, så finder du det andet tangent-punkt :)

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #4
26. april 2011 af zuku (Slettet)

Jeg forstår ikke helt hvad du mener? - Men tak for rettelsen. 


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. april 2011 af Euroman28

Altså for at finde det andet tangentpunkt

-x^4-2x^3+3x^2+1-(5-4x) = 0

Det giver ligningen -x^4-2x^3+3x^2-4+4x = 0

den ligning kan du så faktorisere til

Der så har løsningerne x = 1 og x = -2, udfra det kan du bestemme det andet tangentpunkt Q.

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. april 2011 af Euroman28

Se det redigerede svar ovenfor.

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #7
26. april 2011 af zuku (Slettet)

#3
Jeg har prøvet at regne ligningen ud igen, men jeg får bare stadig det samme resultat. Vil du vise mig hvordan du gør, da jeg ikke helt forstår hvad du mener?

#5
Er du sikker på at det ikke er løsningerne x=1 og X=2 du mener, som du har skrevet i formlen?

Og jeg forstår stadig ikke helt hvordan jeg gør. 


Brugbart svar (1)

Svar #8
26. april 2011 af Euroman28

Okay Zuku,

Here we go (Som Morpheus i The Matrix ville sige)

Du har givet en ligning

Den har tangent i punktet P(-2,f(-2)).

Du indsætter så i tangentformlen fra din formelsamling

Dernæst finder du

f(-2) = 13.

Derfor er tangenten

for at finde det andet tangent-punkt sætter du

f(x) = y(x) hvilket svare til f(x) -y(x) = 0

Derfor giver det

Dette kan så faktoriseres til

 

Hvilket giver værdierne for x, x = 1 og x = -2.

Dit Q-punkt opnåes da ved at sige f(1) = 1. Med andre ord dit tangent punkt nummer 2, dvs Q er (1,1). 

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #9
26. april 2011 af zuku (Slettet)

 Mange tak for hjælpen. Det sidste forstod jeg rigtig godt. Jeg har dig et sidste spørgsmål: Hvad menes med faktoriseres?


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. april 2011 af Euroman28

Faktorisering betyder

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #11
26. april 2011 af zuku (Slettet)

 Okay tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. april 2011 af Euroman28

du kan læse om det på side 11 i Gymnasiernes formel samling fra 1993.

- - -

Der er Matematik i alt.


Skriv et svar til: Bestem koordinatsættet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.