Matematik

spidse vinkel mellem planerne

26. april 2011 af terbium (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej jeg sidder fast i en opgave, opgaven forlyder således:

En anden plan β indeholder punktet P og skærer planet α i linjen l. 

jeg har i en anden opgave fundet en parameterfremstilling for l : (x,y,z) = (1,2,-2) +t(1,-5,6)

punktet P er givet ved P(2,4,7) 

Jeg skal vel finde normalvektorer for begge planer, men det er så her jeg sidder fast 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

Find et punkt Q på linien l, for eksempel punktet svarende til parameterværdien t=0 . Kalder vi en retningsvektor for linien l for r , findes en normalvektor for planen β som

n = QP×r

Vinklen mellem de to planer findes så som vinklen mellem de to planers normalvektorer.


Svar #2
26. april 2011 af terbium (Slettet)

  okay -ligning for planen α = 32x+32y+16z-64=0 normalvektor = (32,32,16) =n1

 punktet Q(1,2,-2) og r=(1,-5,6)

QP= (1,-10,-12) og krydsprodukt QPxr = (-120,-18,5) = n2

cosv=n1*n2/?n1?*?n2?= 32*-120+32*-18+16*5/√32^2+32^2+16^2 * √(-120)^2+(-18)^2+5^2 = -0.7438 

cos^1(-0.7438) = 138º ??  spidse vinkel mellem planer er 180- 138 = 41,9º ?? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Med Q(1,2,-2) og P(2,4,7) fås

QP = (1, 2, 9)

Resten skal så regnes om.

Man får lidt nemmere tal ved at benytte n1 = (2,2,1) med længden 3 .


Svar #4
26. april 2011 af terbium (Slettet)

 tak for dit hurtige svar 


Svar #5
26. april 2011 af terbium (Slettet)

edit ... glem det ... tak 


Skriv et svar til: spidse vinkel mellem planerne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.