Matematik

2 vektorer 1 punkt

28. april 2011 af jrnh555 (Slettet) - Niveau: B-niveau

har 2 vektorer

a=(-2 , 4 , 5)

b=(1, -3 , -2)

og punktet

p(1,3,-6)

skal bestemme ligningen for planer: så skal finde en normal vektor:

pa=a-p=(-3 , 1 , 11)

pb= b-p=(0 , -6 , 0)

pa x pb = (66 , 0 , 18)

er det rigtig og er det lige meget hvilke rækkefølge jeg gør det i?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. april 2011 af peter lind

Du er ikke alt for præcis i din opgavebeskrivelse. Jeg gætter på at du har givet et punkt P og de 2 vektorer er parallel med planen. I så fald er vektorproduktet(krydsproduktet) mellem de 2 vektorer normalvektor til planen.


Svar #2
28. april 2011 af jrnh555 (Slettet)

skriver hele opgaven

i et koordinatsystem i rummet er der givet 2 vektorer

a=(-2 , 4 , 5)

b=(1, -3 , -2)

a)bestem en ligning for den plan (mystisk a tegn : ) ) der er udspændt af a og b og som indeholder punktet P(1,3,-6)

det er alt, normalt får man bare minimum 3 vektorer...


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Benyt vektorerne a og b til at bestemme en normalvektor n til planen (normalvektoren skal stå vinkelret på både a og b). Bestem nu ligningen for planen med n som normalvektor, og som indeholder punktet P.


Svar #4
28. april 2011 af jrnh555 (Slettet)

så n= a kryds b ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det er korrekt.


Svar #6
28. april 2011 af jrnh555 (Slettet)

troede man skulle ha min. 3 vektorer for at kunne bruge kryds men okay tak så giver opgaven jo god mening da jeg har normal vektoren og et punkt

kunne man gøre det hvis man ikke havde punktet p? kan man ikke finde et punkt på en af de to vektorer? = )


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, det er ikke tilstrækkeligt med blot de to vektorer. Vektorerne angiver jo retninger og er ikke knyttet til bestemte punkter. Derfor kræves der yderligere oplysning om et punkt, som skal ligge i planen, for at planen kan blive entydigt bestemt. Der er uendeligt mange planer, der alle har vektoren n som normalvektor, nemlig alle de planer, der er parallelle med en bestemt plan, som har n som normalvektor.


Svar #8
28. april 2011 af jrnh555 (Slettet)

Lol hvad gør jeg så med den opg, hvordan skal jeg løse den?


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. april 2011 af peter lind

Find normalvektoren. Brig at hvis P er et punkt i planen og X(x,y)  er et andet punkt i planet gælder n·XP = 0


Svar #10
28. april 2011 af jrnh555 (Slettet)

kender jo kun 1 punkt 2 vektorer : /


Brugbart svar (0)

Svar #11
28. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Og det er jo, som jeg har skrevet i #3, også helt tilstrækkeligt. Det var dig selv, der åbnede en hypotetisk diskussion om opgaven kunne løses uden det punkt.


Svar #12
28. april 2011 af jrnh555 (Slettet)

Okay, så slutter jeg den hypotetiske diskussion her, men ved stadig ikke hvordan jeg finder normal vektoren, hvilket har været problemet fra starten sådan set :)


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Du har jo selv foreslået n = a×b i #4 og fået det bekræftet i #5 .


Svar #14
29. april 2011 af jrnh555 (Slettet)

ja men du skriver i #7 at det ikke er nok med 2 vektorer

hvordan kan normalvektoren være ret på en linje????? a kryds b er vel bare en linje der må da være uendelig mange normal vektorer til den?


Brugbart svar (0)

Svar #15
29. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Læs nu, hvad du selv spørger om. Du spurgte i #6, om man kunne løse opgaven uden at kende punktet P, hvortil jeg svarede, at det ikke er tilstrækkeligt blot med kendskabet til de to vektorer alene; men at det er nødvendigt med kendskabet til punktet P også for entydigt at fastlægge planen. Og her kender du jo to vektorer og et punkt, så jeg forstår ikke, hvad dit problem er nu.

Vektoren a×b er en vektor, der står vinkelret på både a og b . Dens retning er entydigt bestemt, når de to vektorer er egentlige og ikke er parallelle. Der er uendeligt mange parallelle planer, der står vinkelret på denne vektor; men kun een af dem indeholder også punktet P.


Svar #16
29. april 2011 af jrnh555 (Slettet)

okay så er jeg med = ) tak


Skriv et svar til: 2 vektorer 1 punkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.