Fysik

Hensyn til vinkel ..

04. maj 2011 af Wolfgang9 (Slettet)

Hvis man har en dreng som trækkker i en vogn med en snor med en kraft på 137N og en anden dreng som trækker med en kraft på 200N. Den første drengs snor ligger 30deg fra bevægelsesretningen og den anden drengs snor ligger 20deg fra bevægelsesretningen.

Men er det "ligegyldigt" mht. vinklen i dette tilfælde, medmindre man vil "måle" sig frem til den resulterende kraft? Kan jeg ikke blot bestemme den resulterende kraft vha. vektoraddition? Således at,

Fres = √(200N)2+(137N)2

Fres=242N ?


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Jo, man kan benytte vektoraddition; men de to vektorer er jo ikke nødvendigvis sider i en retvinklet trekant, så man kan ikke bare bruge Pythagoras for at finde størrelsen af den resulterende kraft. Lav en tegning over situationen.


Svar #2
04. maj 2011 af Wolfgang9 (Slettet)

Men man antager jo ikke, at det er en retvinklet trekant, når man bruger vektoraddition. Eller gør man?

Så man burde lave en tegning over situationen og "måle" bevægelsesretningen?


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, man antager ikke, at der er tale om en retvinklet trekant, når man bruger vektoraddition. Men du benyttede Pythagoras til beregning af størrelsen af den resulterende kraft, og det forudsætter en retvinklet trekant. Du har givet vektorernes størrelser og retninger i forhold til den resulterende bevægelsesretning, så der foreligger alle de fornødne oplysninger til at beregne størrelsen af den resulterende kraft.


Svar #4
04. maj 2011 af Wolfgang9 (Slettet)

Så ved jeg faktisk ikke, hvordan jeg skal beregne den resulterende kraft ud fra de givende oplysninger :/


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Størrelsen af den resulterende kraft er lig med summen af længderne af projektionerne af enkeltkræfterne på den resulterende bevægelsesretning, så

|Fres| = |F1|·cos(30º) + |F2|·cos(20º) = 137N·cos(30º) + 200N·cos(20º)


Svar #6
04. maj 2011 af Wolfgang9 (Slettet)

Ah. På den måde. Mange tak :)


Skriv et svar til: Hensyn til vinkel ..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.